latinica  ћирилица
28/06/2017 |  11:22 | Аутор: РТРС

Велика опасност од УВ зрачења

Регион су захватиле рекордно високе температуре, па самим тим и наше тијело захтјева посебне мјере опреза при излагању сунцу и штетном сунчевом зрачењу.
Илустрација (Foto: profimedia) -
Илустрација (Foto: profimedia)

Подаци бројних истраживања кажу да је највећи проценат обољења коже повезан са УВ сунчевим зрачењем, јер УВ-А и УВ-Б зраци директно оштећују кожу, па можемо слободно рећи да, колико је сунчева свјетлост есенцијална за живот, толико је заштита од сунца есенцијална у превенцији обољења коже.

 Прекомјерно излагање сунцу, без одговарајуће заштите, може да доведе, не само до црвенила и опекотина, старења коже, алергија и акни, него и до озбиљнијих оштећења попут промјена на ДНК у ћелијама коже и настанка карцинома. Штетни ефекти сунчевог зрачења су евидентни, па само једна јача опекотина од сунца може трајно оштетити кожу, нарочито код дјеце. Зато је неопходно предузети посебне мјере опреза при излагању сунцу и штетном сунчевом зрачењу.

Најбоља превенција, посебно код дјеце и особа са осјетљивом кожом, јесте избјегавање сунца у вријеме кад је индекс сунчевог зрачења највећи, као и заштита одоварајућом свијетлом одјећом. У оба случаја потребно је кожу додатно заштитити и квалитетним производом за заштиту од сунца. Стручњаци изстичу да је битно да производи за заштиту од сунца не садрже ПЕГ емулгаторе, за које се сматра да могу да уклоне и до 60% липида из коже.

Извор: Независне новине