latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:04 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

Андрићград: У оквиру "Вишеградске стазе" одржана свечана академија (ВИДЕО)

У Оквиру четрдесете манифестације "Вишеградска стаза" биће отворен Други сајам књига. На Сајму књига, који организује "Андрићград", са суорганизаторима- Андрићевим институтом и Београдским сајмом, велики број личности из културе представиће најзначајнија издања, своје радове и кроз полемике доћи до нових закључака из области књижевности, али и осталих културолошких и друштвених питања. Вишеградска стаза је културна манифестација посвећена нобеловцу Иви Андрићу. Тим поводом, на Византијском тргу у Андрићграду одржана је свечана академија.
"Вишеградске стазе" - академија - Фото: РТРС
"Вишеградске стазе" - академијаФото: РТРС

"Андрић је својим свеукупним дјелом и једном старозавјетном књигом упознао цијели свијет са плаховитом ријеком Дрином кривом, границом, оном која је граница земаља, људи и обичаја", рекао је академик Душан Ковачевић, говорећи бесједу о Андрићу и додао:

"Књига "На Дрини ћуприја" је житије балканског народа кроз вијекове, патње и муке са повременим инцидентима сеће и радости, могло би се рећи књига о данима свијетлости и вијековима таме".

Вишеградска стаза је вјечна, као што је вјечно и дјело великог нобеловца, речено је на академији.

"Намеће се неизоставно питање како говорити о писцу чије је дјело исцрпило снагу ријечи у корист књижевности, тражећи увијек људскост и разумјевање за патње, а чији је лични живот био посвећен човјеку и умјетности", изјавио је Младен Ђуревић, начечник општине Вишеград.

"Андрић нам је оставио у наслијеђе немјерљиво културно богатство што нас обавезује да чувамо од заборава то непроцјењиво дјело, да усмјеавамо младе генерације да читају Андрића како би стасали у поклонике истинских културних вриједности", истакао је Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади Српске.

Коначно су Вишеград и Андрићград обједињени у једну цјелину, мјесто гдје наш народ може да показује шта све зна о музици, литератури и осталим видовима умјетности, истакао је овом приликом режисер Емир Кустурица.

Кустурица је такође рекао да су Вишеград и Андрићград једна цјелина гдје ће заправо Андрићев дух дефинитивно завладати

У умјетничком дијелу програма овогодишње Вишеградске стазе наступили су глумац Небојша Дугалић и хор Србадија из Бијељине.