latinica  ћирилица
28/06/2017 |  12:20 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Институције Српске ће издвојити милион КМ за куповину "Фамоса" (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да ће републичке институције издвојити милион марака за откуп простора фирме "Фамос" са Пала, која је у стечају, како би ту била отворена индустријска зона.
Додик у општини Пале - Фото: СРНА
Додик у општини ПалеФото: СРНА

Додик је рекао да га је начелник општине Пале Бошко Југовић информисао на данашњем састанку да општина намјерава да откупи простор "Фамоса" како би ту развила индустријску, односно привредну зону, што би било веома значајно за ову локалну заједницу.

Он је навео да је за откуп "Фамоса" потребно око два милиона КМ, те да ће републичке институције уплатити милион КМ када начелник општине заврши посао са стечајним управником и постигне договор.

Додик каже да је на састанку било ријечи и о реконструкцији зграде општине у коју није улагано дуго времена и која није функционална за сједиште локалне управе.

"Спремни смо да наредне године из републичких средстава издвојимо дио средстава за реконструкцију зграде општине", истакао је Додик.

"Фамос" посједује 16 објеката чија је површина 23.279 метара квадратних, земљиште површине 64.252 метра квадратна са саобраћајницама у дужини од 1,5 километара и комплетном ифраструктуром.

Југовић је изјавио раније да би куповином "Фамоса" општина Пале постала власник индустријске зоне, односно локације за инвестирање.

Општина Пале да отвори пут развоја

Предсједник Српске изјавио је данас на Палама да ће веома брзо бити реконструисана скупштинска већина у овој општини и да ће бити створени услови да начелник Бошко Југовић и та већина покажу своју способности.

"Овај град и ова општина треба да отворе пут развоја, а не пут затворености и пут шпекулација, како је било у претходном времену", рекао је Додик новинарима.

Додик је навео да је са Југовићем разговарао о понашању скупштинске већине у општини Пале која очигледно кочи пројекте, те да народ мора да зна да напори које Југовић улаже, заједно са институцијама власти на републичком нивоу, могу да омогуће рјешавање многих проблема.

"Већ видимо да су заустављене све иницијативе, а претходна власт је у предизборној кампањи задужила општину готово два милиона КМ. Када се то покушава платити и ријешити кредитним задужењем, што је једини могући начин, онда скупштинска већина то одбије, вјероватно са намјером да поручи народу да начелник не може ништа да уради", рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да је општина Пале једна од стабилних и развијених општина у Републици Српској и да су у протеклом периоду Влада и институције Српске биле веома присутне у низу пројеката, као што је улагање у Јахорину, изградњу тунела "Стамболчић", Основну школу "Србија", студентски центар, реконструкцију Основне школе "Пале", спортску дворану.

"Без обзира на то ко је чинио локалну власт, ми смо сарађивали. Било је неких проблема у прошлом мандату јер је локална власт одлучила да не сарађује у обиму који је био потребан са републичким институцијама", нагласио је Додик и додао да су сада створени услови да се иде даље.

Коментаришући недавне појаве слања пријетећих СМС порука начелнику и представницима ДНС-а, Додик је рекао да је то очигледно попримило недозвољен и непотребан ниво.

Он је апеловао да се грађани препусте једном солидарном и демократском животу, да не рјешавају ствари на тај начин, јер оне тако сигурно не могу да буду ријешене.

"Ми смо поносни на чињеницу да смо протеклих година држали веома безбједносно сигурним ово подручје и ми ћемо са становишта наших расположивих капацитета то и даље чинити", навео је Додик.

Он је истакао да ће по повратку у Бањалуку ставити ово питање на дневни ред код људи који о томе одлучују и да ће имати приступ који ће "ударити на овај проблем веома снажно".

Предсједник Српске нагласио је да је са Југовићем разговарао и о "трајном проблему" - Јахорини, гдје је Влада и раније улагала, али очигледно то није било довољно, због чега се мора одредити на који начин да се уради реконструкција.

Југовић је захвалио Додику што је посјетио Пале и што су разговарали о низу животних тема у овој општини.

"Разговарали смо о ситуацији на Јахорини и о томе у чему предсједник може да помогне, као и о активностима у вези са преузимањем погона `Фамос`, гдје Влада и предсједник изражавају спремност да помогну", каже Југовић.

Он је додао да су током данашњег састанка разговарали и о безбједносној ситуаицији, инфраструктурним пројектима и запошљавању.