latinica  ћирилица
29/06/2017 |  18:50 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Док у Бањалуци напада институције Српске, у Сарајеву пренос надлежности са потписом Мектића (ВИДЕО)

Док је Драган Мектић у Бањалуци нападао институције Српске, у Сарајеву су његова дјела, којима се поново надлежности са ентитета преносе на бх. ниво, усвајали чланови Парламентарне комисије за одбрану и безбједност.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом ПС БиХФото: РТРС

Ријеч је о Програму развоја система заштите и спасавања, којим се Цивилна заштита Републике Српске потчињава Министарству безбједности БиХ.

Дугогодишњи неиспуњени сан Сарајева, тачније шефа Оперативно-комуникацијског центра при Министарству безбједности БиХ Самира Агића и његових ментора могао би да постане јава. Са потписом Драгана Мектића, пред Парламентарну комисију за одбрану и безбједност стигао је, на више од 70 страница разрађен Програм развоја система заштите и спасавања од несрећа на нивоу институција и органа БиХ. У њему и шема како би систем требало да изгледа. На врху пирамиде Савјет министара БиХ, а потом Министарство безбједности - за одлучивање надлежни. Ентитетске и Цивилна заштита Брчко Дистрикта постају тек пуки оперативци.

Из Републичке управе цивилне заштите раније су упозорили да овај Мектићево "ремек дјело" крши уставне одредбе према којима руководна, командна и надлежност припада ентитетима. У супротнсоти је и са већ постојећим Оквирним законом о заштити и спашавању! И не само то! Документ подразумијева постојање мјешовите специјализоване јединице на нивоу БиХ, а Оперативно-комуникацијском центру БиХ 112, умјесто постојећег задатка прикупљања података о евентуалним опасностима, даје координациону улогу.

На упозорења из Цивилне заштите Српске, Мектић се није освртао. И данас му је ваљда драже било да у Бањалуци новинарима преноси властите опсервације, него да у Сарајеву, што му је примарни задатак, посланицима објасни своја "дјела". А због изостанка таквог објашњења, о спорном програму, успротивио се и Мектићев страначки колега Огњен Тадић. Приликом изјашњавања био је уздржан. Душанка Мајкић (СНСД) гласала је против. Но пресудио је глас Борислава Бојића (СДС) , па је спорни програм ипак усвојен. Претходно скинут са дневног реда, па поново на исти волшебно, уврштен.

- Од нас се тражи да Министарство безбједности ради националну стратегију безбједности, а њима краду аутомобиле, скидају тачке с дневног реда, па враћају. Мени ово личи на топ листу надреалиста - рекао је посланик у Представничком дому ПС БиХ Марио Карамтић.

Надреалног је на данашњој сједници Комисије, која је радила на ивици кворума, било много. За непуних 10 минута усвојени су извјештаји о раду исто толико агенција и институција, махом из безбједносног сектора. Чак и самог Министарства безбједности. Риплијевски звучи чињеница да нити једна примједба на рад истих, није изречена. Због "површног" рада комисије и неприсуства предлагача аката, а према позитивним пословничким прописима присуство им је обавеза, Мајкићева је напустила сједницу, која је и до тада радила или засједала на ивици кворума.

Скоро пет часова, трагала је комисијска служба за седмим од 12 чланова комисије, како би имали потребан кворум. У улози спасиоца појавио се Дарко Бабаљ (СДС). Поново експресно, за два минута изгласане су двије одлуке Предсједништва БиХ, под ознаком "строго повјерљиво". Тако то "ради" бх. извршна и законодавна власт!