latinica  ћирилица
30/06/2017 |  11:08 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Јасеновац – херојски подвиг логораша Миле Ристића" (ВИДЕО)

О страдањима у концентрационом логору Јасеновац током Другог свјетског рата написано је много књига. Међутим, и даље су многе појединости остале непознате и неразјашњене. Књигом "Јасеновац-херојски подвиг логораша Миле Ристића" која је представљена у Градишци аутор Данило Карапетровић освјетљава до сада непознате чињенице.
Књига "Јасеновац, херојски подвиг логораша Миле Ристића" - Фото: РТРС
Књига "Јасеновац, херојски подвиг логораша Миле Ристића"Фото: РТРС

Књига говори о ужасу јасеновачких логора и Мили Ристићу, родом из поткозарског села Миљевићи код Градишке, вођи пробоја посљедњих јасеновачких логораша, који је савладавши усташког стражара спасао 90 људи, међу којима је било и оних из општине Градишка. Ова чињеница до сада није забиљежена.

"Да није било тог херојског чина Миле Ристића све чињенице говоре да нико од њих не би изашао жив“, нагласио је Карапетровић и додао да је међу преживјелим у пробоју било 15 логораша из Градишке.

Књига је писана више од годину дана и због вјеродостојног описа страдања и пробоја јасеновачких логораша многима може да послужи као уџбеник.

Књига "Јасеновац-Херојски подвиг логораша Миле Ристића" издање је Завичајне библиотеке Доња Јурковица која дјелује у оквиру Друштва књижевника Градишка.