latinica  ћирилица
30/06/2017 |  16:28 | Аутор: РТРС

Хитлерова кућа додијељена држави да не би постала мјесто "ходочашћа"

Уставни суд Аустрије потврдио је одлуку аустријске владе о експропријацији куће у којој се родио Адолф Хитлер у мјесту Браунау.
Кућа Адолфа Хитлера (фото:dw.com) -
Кућа Адолфа Хитлера (фото:dw.com)

Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка каже да је задовољан одлуком Уставног суда. "Тиме обезбјеђујемо да ово здање неће никада доспјети у погрешне руке и постати мјесто ходочашћа обожавалаца Хитлера", нагласио је Соботка у саопштењу.

Суд је данас одбацио жалбу раније власнице, која је сматрала да је одлука владе била супротна закону.

Предсједник Уставног суда Герхарт Холцингер истакао је да само експропријација може да обезбиједи пуно управљање над кућом од стране државе.

Експропријација је спроведена захваљујући специјалном закону који је у међувремену усвојен, а суд је одговорио да одлука није противуставна, јер је установио да је тај закон био у интересу јавности, а да имовина у овом случају није одузета без надокаде.

Иначе родна кућа Адолфа Хитлера враћена је 1952. године ранијим власницима, а држава је ту некретнину изнајмила како би спречила да она постане музеј обожавалаца нацистичког вође.

У кући су биле социјалне установе до 2011. године, од када је здање празно. У више наврата је држава покушала да откупи кућу, али власница није била спремна на разговор, па је донесена одлука о експропријацији.

Извор: Танјуг