latinica  ћирилица
30/06/2017 |  18:37 ⇒ 01/07/2017 | 10:05 | Аутор: РТРС

Гласови СДС "помогли" нови пренос надлежности (ВИДЕО)

Хоће ли Цивилна заштита Републике Српске под надлежност Министарства безбједности БиХ, зависи од гласања у Парламентарној скупштини.
Допис РУ Цивилне заштите - Фото: РТРС
Допис РУ Цивилне заштитеФото: РТРС

Док у СДС-у кажу да је документ који су подржали у складу са Уставом, из СНСД-а тврде да овим документом МУП Републике Српске више неће управљати Цивилном заштитом.

Шема надлежности у Програму развоја система заштите и спасавања који је потписао министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић, показује да би изнад Републичке цивилне заштите од сада требало да буде Министарство безбједности БиХ. Бар тако је изгласала Комисија за одбрану и безбједност. Мектић тврди, ријеч је о параноји – све је урађено према закону. 

Душанка Мајкић, члан Комисије за одбрану и безбједност БиХ, каже да се тим документом Министарство безбједности ставља у надређен положај над Цивилном заштитом.

Мектић тврди да су биле ситније примједбе Цивилне заштите које су уважили, а након тога, како наводи, уградили те примједбе и усвојили на Савјету министара БиХ.

- Шта је послије неко радио, ја не знам - каже Мектић.

Српски посланици који су јуче гласали у Комисији за безбједност, чини се, нису сигурни за шта су дали глас.

Борислав Бојић (СДС) каже да је "на бази онога што је министар Мектић рекао, имао потпуно увјерења и тај закон је прошао само комисијску фазу, није усвојен и има простора за амандманско дјеловање".

Пракса да прво гласају "за", а онда предлажу амандмане, на нивоу БиХ чини се, постаће уобичајена. Да Борислав Бојић не зна о чему прича, тврди директор Цивилне заштите Републике Српске Миле Међед.

Ако је пренос надлежности, каже Бојић, онда жели да чује конкретно шта је то спорно. Из Цивлине заштите су послали допис српским посланичким клубовима у ПС БиХ прије девет дана, са јасним објашњењем спорних тачака. Међутим, то, чини се, нико није читао. Прије свега, кажу, спорно је то што институције у Српској нико није званично контактирао приликом израде документа, а потом и низ оперативних активности које се пребацују на ниво БиХ.

"Да смо нормална земља која се придржава закона, не би дошло ни до каквог преноса надлежности", наводи делегат ХСС-а у Дому народа, Марио Караматић. Каже, неће подржати предложени програм, не буде ли прихваћен став Републике Српске. А да су у Комисији српски представници документ проучили и консултовали се са институцијама Српске, до гласања у Парламентарној скупштини можда не би ни дошло.