latinica  ћирилица
01/07/2017 |  10:04 ⇒ 10:05 | Аутор: РТРС

"Додикова политика квари концепт оних који би да дестабилизују Српску"

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић оцијенио је да политика предсједника Републике Српске Милорада Додика квари концепт оних који би да дестабилизују Републику Српску, међу којима су и НАТО и Ватикан.
Проф др Предраг Ћеранић (фото: www.mc.rs/) -
Проф др Предраг Ћеранић (фото: www.mc.rs/)

Он је упозорио да су Ватикан и НАТО интезивирали своје политичке активности на Западном Балкану, нарочито у Србији и Републици Српској, која се налази под константним притисцима и за коју су најопаснији удари изнутра.

- Ријеч је о старом плану који се повремено "ажурира". У Српској се вјештачки настоји створити незадовољство које за резултат треба да има излазак народа на улице, у што више прилика и у што већем броју. Када се створи критична маса, провокатори изазивају сукобе са полицијом, како би сцене сукоба медијским каналима обишле свијет - рекао је Ћеранић за Фонд стратешке културе.

Према његовим ријечима, није искључено да би нестабилне прилике могли искористити повратници са сиријског ратишта и радикалне групе, како би стање у Српској постало хаотично.

- Затим би на сцену ступио НАТО као "миротворац и заштитник". Под окриљем НАТО у Српску би ушле хрватске трупе - рекао је он и нагласио да цијели концепт квари политика предсједника Додика.

Ћеранић каже да Српска јача своје одбрамбене капацитете, снаге МУП постале су у региону респектабилне, политичко ткиво Српске постаје непробојно, тако да је велико питање може ли се реализовати овај план.

Он је уз то додао да моћ /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића слаби, а да Бошњаци не желе отворени сукоб са Републиком Српском, и до њега неће доћи осим у случају отворене сецесије.

- Загреб је суочен са политичким нејединством. Хрватска тренутно има слабу владу, која не би могла мобилисати све капацитете против Републике Српске - рекао је он.

Ћеранић каже да ни ментори нарко државе на Косову нису сигурни да оружане снаге Косова, ни уз подршку албанског премијера Еди Раме, могу постати капацитет за операције критичне геополитике и измјену политичке географије на Балкану.

- Западни Балкан остаје подручје замрзнутог конфликта, како у Македонији, Црној Гори и БиХ, тако и на окупираном подручју Србије - Косову - закључио је Ђеранић.

Извор: СРНА