latinica  ћирилица
01/07/2017 |  11:59 | Аутор: РТРС

Намирница које не треба јести на празан стомак

Брз начин живота довео је до тога да већина нас ујутро без размишљања за доручак сврати у пекару, или само "с ногу" попије кафу, јогурт или свјеж воћни сок. Нажалост, ниједна од ових опција нема благотворно дејство на наш организам.
Виршла у лиснатом тијесту (Фото: wall.hr) -
Виршла у лиснатом тијесту (Фото: wall.hr)

Портал "Брајт сајд" наводи листу 10 најгорих намирница које можете да конзумирате на празан стомак, као и листу намирница које је најпожељније јести за доручак.

Најгоре које не треба јести на празан стомак:

Пециво од лиснатог тијеста- Садржи велике количине квасца, који узрокује надимање.

Слаткиши- Повећавају ниво инсулина у крви, који оптерећује панкреас који "само што се пробудио". Ова навика може временом да доведе до настанка дијабетеса.

Јогурт и други ферментисани млијечни производи- Желудачна киселина убија "добре" бактерије у овим намирницама, што значи да ће ваш организам од њих имати мало користи.

Крушке- Груба влакна у овој воћки могу да оштете осјетљиву слузокожу цријева уколико је конзумирате на празан стомак.

Парадајз- Садржи велику количину танинске киселине, која повећава киселост у желуцу. Ова навика временом може да доведе до настанка чира.

Краставци и друго зелено поврће- Богат је извор аминокиселина које могу да проузрокују надимање, горушицу и болове у желуцу.

Банане- Уколико их конзумирате на празан стомак, ваш организам ће задесити нагли скок магнезијума у крви, што негативно утиче на здравље срца и крвних судова.

Зачини- Могу да оштете слузокожу желуца и проузрокују појачано лучење желудачне киселине.

Заслађени газирани напици- Оштећују слузокожу желуца и смањују доток крви у овај орган, што утиче на успорено варење хране.

Цитруси- Богати су воћним киселинама, које могу да проузрокују горушицу. Ова навика временом може да повећа ризик од гастритиса или доведе до настанка чира на желуцу.

Намирнице које је најбоље јести на празан стомак:

Овсена каша
Хељда
Палента
Пшеничне клице
Производи од интегралног брашна, без квасца
Јаја
Лубеница
Боровнице
Орашасти плодови
Мед

Извор: Б92