latinica  ћирилица
01/07/2017 |  13:40 | Аутор: РТРС

Невада у туристичку понуду уврстила и уживање марихуане

Невада, једина држава САД-а гдје су озакоњени и коцкање и проституција, додаје уживање марихуане свом попису допуштених порока за одрасле, а продаја би требало да почне у суботу у десетинама продавница.
Лас Вегас, Невада (Фото: илустрација) -
Лас Вегас, Невада (Фото: илустрација)

Захваљући гласању грађана Неваде у новембру та ће се држава придружити листи савезних држава које допуштају продају за рекреацијско уживање марихуане.

Овлашћене продавнице марихуане моћи ће да продају до 28 грама за "рекреативно уживање" особама старијим од 21 годину, најавила је Стефани Клепстајн, портпарол одсјека за порез Неваде, преносе медији.

Јавно уживање је и даље забрањено, а Невада је увела и нова правила против јестивих облика индијске конопље који би могли да привуку дјецу, попут слаткиша у облику воћа који садрже канабис. Невада уз то уводи и додатни порез од 10 одстона продају марихуане уз редован од 4,6 посто.

Невада тек треба да утврди коначан број продавница које ће регулатори одобрити. Из цијеле државе, како каже Клепстајн чији одсјек надзире тржиште марихуане, пристигло је 60 захтјева за лиценцу.

Очекује се да ће се многе од њих отворити у Лас Вегасу, највећем граду Неваде и коцкарској меки.

- Десет милиона посјетилаца годишње из свијета и САД-а из прве руке ће моћи да се увјере да регулисање марихуане функционише - рекао је Масон Тверт, портпарол групе која је заговарала одлуку донесену на гласању у новембру прошле године.

Гласачи у три друге државе, Калифорнија, Мејн и Масачусетс, такође су одобрили легализацију марихуане. Вашингтон и Колорадо легализовали су је 2012. године, а послије њих су то учинили Орегон и Аљаска.

Извор: Агенције