latinica  ћирилица
03/07/2017 |  14:54 ⇒ 15:06 | Аутор: РТРС

Балканска мафија се усавршила​ у кријумчарењу наркотика - "муле" све чешће

Кријумчарење наркотика путем "мула", које гутају дрогу у порасту је у посљедње вријеме на просторима бивше Југославије, а неколико случајева откривено је и у БиХ.
Зависници о дрогама (илустрација) -
Зависници о дрогама (илустрација)

Исти случајеви забиљежени су у Хрватској и Црној Гори, док је у Србији познат случај момка из Угриноваца, који је 2012. године преминуо на Војномедицинској академији у Београду од прекомјерне количине наркотика у стомаку. Полиција је утврдила да је у стомаку носио чак 600 грама кокаина!

Марко Ницовић, бивши шеф Београдске полиције и члан Међународне полицијске асоцијације за борбу против дроге, каже да су овај начин кријумчарења дроге осмислили наркокартели из Јужне Америке, а у посљедње вријеме га све више користе и балкански кријумчари наркотика, преносе регионални портали.

Према његовим ријечима, "муле" најчешће долазе из сиромашних породица, што наркодилери обилато искориштавају. Ницовић сматра да је, управо због сиромаштва, овај начин кријумчарења у порасту и на Балкану.

– Нажалост, тога ће бити све више и више. За 100 грама кокаина у западним земљама може се зарадити и до 9.000 евра, а муле обично добијају око 10 одсто. За тај износ неки мјесецима морају да раде– каже Ницовић те додаје да се дилери обичну побрину да муле обуку у скупоцјена одијела, са маркираним торбама, да би дјеловали као озбиљни пословни људи и лакше пролазили граничне контроле.

У Граничној полицији БиХ не посједују опрему за откривање дроге у тијелу путника и кажу да се тек након сумње службеника да се у тијелу налази дрога, ти путници воде на љекарски преглед.

– Не посједујемо ту врсту рендген уређаја, али имамо могућност да их користимо у здравственим установама кажу у  Граничној полицији БиХ.