latinica  ћирилица
03/07/2017 |  17:24 | Аутор: РТРС

Катар одговорио на листу захтјева

Катар је одговорио на листу захтјева Саудијске Арабије и савезника, након што су ове земље пристале да властима у Дохи дају још 48 сати за одговор на притужбе.
Катар (Фото:venamimundo.com) -
Катар (Фото:venamimundo.com)

АФП наводи да још увијек није познато шта стоји у одговору, али је неименовани заливски званичник казао овој агенцији да је министар спољних послова шеик Мохамед бин Абдулрахман ал Тани предао одговор током краткотрајне посјете Кувајту, посреднику у овој кризи.

Подсјећа се да је шеф катарске дипломатије раније изјавио да је листа захтјева "састављена да била одбачена".

Група арапских земаља продужила је рано јутрос крајњи рок Катару да одговори на листу њихових захтјева до сутра увече у поноћ.

У заједничком саопштењу, четири арапске државе – Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Египат и Бахреин, издале су заједничко саопштење у коме су то најавиле.

"Одговор четири државе ће затим бити послат, након анализе одговора владе Катара и процјене њеног одговора на све захтјеве", наводи се у саопштењу, преноси АП.

Четири арапске државе прекинуле су 5. јуна везе са Катаром, као и приступ воденим и ваздушним лукама, због навода да та земља подржава тероризам.

Те земље су саставиле и листу од 13 захтјева 22. јуна и дале рок од десет дана катарској влади да на њих одговори.

Министри спољних послова Египта, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Бахреина састаће се у сриједу у Каиру како би расправљали о Катару, саопштиле су синоћ египатске власти, пренио је Ројтерс.

"На позив министра спољних послова Самеха Шукрија, биће одржан четворочлани састанак министара спољних послова Египта, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Бахреина у Каиру у сриједу 5. јула како би се сагледао развој ситуације у вези с односима са Катаром", наводи се у саопштењу које је потписао портпарол египатског Министарства спољних послова Ахмед Абу Зеид.

Извор: Танјуг