latinica  ћирилица
05/07/2017 |  10:18 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Представнички дом усвојио Приједлог закона о парламентарном надзору

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас је у Сарајеву у првом читању усвојио Приједлог закона о парламентарном надзору, којим се регулише надзор парламента БиХ над радом свих буџетских и ванбуџетских институција БиХ, органа управа и институција са јавним овлашћењима.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

Посланик НДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Момчило Новаковић затражио је од посланика да подрже његов Приједлог закона о измјенама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ који се односи на полагање возачког испита за категорије Д и ДЕ.

Новаковић је истакао да је у примјени измјена и допуна Закона о безбједности саобраћаја које су недавно ступиле на снагу уочен одређен број нелогичности, за које сматра да су резултат недовољне пажње приликом усвајања закона.

У образложењу предложеног закона Новаковић се позвао на допис Асоцијације ауто-школа БиХ којим се тражи да се измијени одредба да "право управљања моторним возилом категорије Д и ДЕ стиче лице који наврши 24 године под условом да има возачку дозволу подкатегорије Д1 или Д1Е најмање двије године".

Асоцијација ауто-школа БиХ тражи измјену ове одредбе упозоравајући да у наредне двије године нико у БиХ не би испуњавао услове за полагање возачког испита за Д и ДЕ категорију и предлаже да се измјенама закона лицима која имају возачку категорију Ц омогући добијање возачке дозволе за категорију Е.

Представнички дом обавио је и расправу о приједлозима закона о измјени Закона о државној служби у институцијама БиХ и о измјени Закона о раду у институцијама БиХ, која је предложила посланик ДФ-а Маја Гасал Вражалица.

Она је објаснила да се оба приједлога односе на начин и услове кориштења годишњих одмора државних службеника и намјештеника у министарствима и другим органима управе БиХ, службама, тијелима и институцијама Савјета министара БиХ, у складу са препорукама Омбудсмана за људска права у БиХ.

Измјенама и допунама закона жели се омогућити квалитетнија примјена овог закона те обезбиједити досљедна примјена Закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама.

Предложеним законом Управној инспекцији било би омогућено да, уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2.200 невладиних организација уписаних у Регистар Министарства правде БиХ, што захтијева знатно мање времена и процес надзора чини ефикаснијим.

Измјенама и допунама овог закона, између осталог, обезбјеђује се системска примјена Закона о државној служби у институцијама БиХ те се на три мјесеца ограничавају технички мандат и именовање вршилаца дужности, уз могућност продужења за још три мјесеца само у нарочито оправданим случајевима.

Прије једночасовне паузе размотрен је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о административним таксама, који за Савјет министара БиХ предложио са циљем транспарентнијег процеса наплате административних такси у складу са Реформском агендом.

Измјенама и допунама овог закона дефинише се постојање регистра неопорезивих прихода у електронском облику те омогућава Министарству финансија и трезора БиХ доношење подзаконског акта како би се Регистар могао јавно објавити и одржавати.

У наставку сједнице посланици ће расправљати о Извјештају о раду Савјета министара БиХ у 2016. години, који је добио негативно мишљење више парламентарних комисија.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Овим законским приједлогом регулише се и надзор над радом лица, која управљају дијелом буџетских и ванбуџетских извора средстава, профитних и непрофитних организација и тијела, а која су поријеклом из извора БиХ или су донирана институцијама и тијелима БиХ, без обзира на процентуални износ, лица за чије именовање, потврду или сагласност дају један или оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Законом се предвиђа да Предсједништво БиХ, Централна банка БиХ, Уставни суд БиХ, Институција омбудсмана за људска права БиХ и Канцеларија за ревизију институција БиХ буду надзирани искључиво по питању финансијског пословања.

Због непостојања већине гласова из Републике Српске, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ на усаглашавање Колегијуму дома, упутио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који је предложио посланик СББ-а Дамир Арнаут.

Овај законски приједлог разматран је у другом читању, а њиме се предвиђа да возила хитне помоћи и ватрогасне службе имају предност у односу на возила под пратњом.

Посланици нису усвојили негативно мишљење Уставноправне комисије Представничког дома за Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио посланик СББ-а Денис Бећировић, а Комисија је задужена да достави ново мишљење.

Бећировић предлаже, да лица која су издржала затворску казну, коју је за ратни злочин изрекао Хашки трибунал или било који други суд не могу бити кандидати на изборима нити именована на неку другу јавну функцију.

Усвојени су Годишњи консолидовани извјештај унутрашње ревизије и Консолидовани извјештај о систему финансијског управљања и контроле за 2016. годину, као и Извјештај о спровођењу закона из надлежности Централне изборне комисије БиХ у прошлој години.

Посланици су подржали и Извјештај о заштити личних података у БиХ те Извјештај о раду Привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ за припрему и упућивање у парламентарну процедуру Приједлога закона о парламентарном надзору.

За члана Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ из реда српског народа именована је Татјана Кљечанин Мандић, док је Ведад Гурда именован за члана Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, те поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере, које су им у кривичном поступку изрекли судови.

Представнички дом прихватио је измјене и допуне Годишњег плана обуке и вјежби припадника и јединица Оружаних снага БиХ у иностранству за 2017. годину, које је доставило Министарство одбране БиХ, као и информацију о заштити имовине власника старе девизне штедње, положене у словеначким и банкама у Србији.

На приједлог Младена Босића из СДС-а Представнички дом је одлучио да од Регулаторне агенције за комуникације затражи да достави информацију о резултатима усклађивања цијена услуга мобилне телефоније у БиХ са цијенама у региону и Европи.

Подршку посланика добио је и приједлог Колегијума Представничког дома о формирању истражне комисије овог дома за утврђивање утрошка средстава Извозно-кредитне агенције БиХ те средстава прикупљених и намијењених за градњу путева.

Подржан је и приједлог за оснивање Привремене заједничке комисије оба дома Парламентарне скупштине БиХ за спровођење процедуре за именовање члана Канцеларије за разматрање жалби.

Представнички дом није дао сагласност за ратификацију Меморандума о разумијевању о образовној и научној сарадњи између Савјета министара БиХ и Владе Саудијске Арабије, те Протокола о о сарадњи у области образовања између Савјета министара БиХ и Владе Турске.

Расправом о материјалу под ознаком "повјерљиво" и гласањем о свим тачкама завршена је 48. сједница Представничког дома, која је започета 14. јуна.

Посланичким питањима члановима Савјета министара БиХ данас је у Сарајеву, по окончању сједнице прекинуте 14. јуна, започела нова редовна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

На дневном реду ове сједнице налази се, између осталог, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о административним таксама, који је у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ с циљем транспарентнијег процеса наплате административних такси у складу са Реформском агендом.

Измјенама и допунама овог закона дефинише се постојање Регистра неопорезивих прихода у електронском облику те омогућава Министарству финансија и трезора БиХ доношење подзаконског акта како би се Регистар могао јавно објавити и одржавати.

Предвиђено је и да посланици разматрају Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управи, који је сачинио Савјет министара БиХ, а којим се жели обезбиједити досљедна примјена Закона о измјенама и допунама Закона о удружењима и фондацијама.

Допунама Закона омогућава се Управној инспекцији да, уз непосредни, може вршити и посредни инспекцијски надзор увидом у документацију за више од 2.200 невладиних организација уписаних у Регистар Министарства правде БиХ, како би се добило на брзини и ефикасности процеса надзора.

Измјенама и допунама овог закона, између осталог, обезбјеђује се системска примјена Закона о државној служби у институцијама БиХ те се на три мјесеца ограничавају технички мандат и именовање вршилаца дужности, уз могућност продужења за још три мјесеца само у нарочито оправданим случајевима.

На дневном реду је и Извјештај о раду Савјета министара БиХ у 2016. години, који је добио негативан извјештај више надлежних комисија Представничког дома те информације о стању јавне задужености и раду Тужилаштва БиХ у прошлој години.

Пред посланицима ће се наћи и Програм развоја система заштите и спашавања на нивоу институција и органа БиХ, који је сачинило Министарство безбједности БиХ без консултација и уважавања препорука и ставова надлежних институција Републике Српске - Владе, МУП-а и Републичке управе цивилне заштите.

Извор: Срна