latinica  ћирилица
05/07/2017 |  15:59 | Аутор: РТРС

На данашњи дан прије двије и по деценије, Агаси освојио Вимблдон

У недјељу, 5. јула 1992. године, невјероватни Андре Агаси освојио је своју прву гренд слем титулу- тријумфовао је на Вимблдону. Тада је имао 22 године.
на данашњи дан 1992. Агаси освојио Вимблдон - Фото: РТС
на данашњи дан 1992. Агаси освојио ВимблдонФото: РТС

Агаси је до финала савладао троструке шампионе Вимблдона-Бориса Бекера и Џона Мекинроа, да би у финалу био бољи од хрватског тенисера Горана Иванишевића.

Финале је донијело велико задовољство за публику, пет сетова и два сата и педесет минута беспоштедне борбе. Агасијева побједа од 6:7 (8), 6:4, 6:4, 1:6, 6:4, након које је схватио да је то највриједнија титула коју је освојио.

У часопису Ју-Ес-Еј тудеј, Том Вир је написао: "Лондонски кладионичари су дали веће шансе да Агаси стави минђуше него да се трофеј Вимблдона нађе у његовим рукама."

Вир је описао како је Агаси "држао тај симбол тениске бесмртности као да се у сваком тренутку може претворити у прашину", а нови шампион је тада изјавио: "Да је моја каријера завршена, освојио сам много више него што сам заслужио. Имао сам много више него што сам икада могао да затражим."

То је било четврто финале гренд слема за Агасија, изгубио је прва три-на француском и америчком турниру 1990. и поново на Ролан Гаросу годину дана касније.

Агаси је био познат као играч који је волио шарену опрему и противио се што је на Вимблдону углавном бијела. Послије свог првог учешћа 1987. године, није се појављивао на том турниру све до 1991, када је испао у четвртфиналу.

Као што тада написао Обсервер: "Вимблдон 1992. је био помирење Агасија са бијелом бојом. Треба узети у обзир само ову чињеницу: 48 сати након што је побиједио, човјек који обично личи на посљедице прилично гадне несреће у фабрици боја, и даље се налазио у својој бијелој опреми на конференцији за новинаре у Лас Вегасу."

Извор: РТС