latinica  ћирилица
06/07/2017 |  16:10 | Аутор: РТРС

Благојевић: Српске жртве наћи ће спокој када одговорни буду осуђени

Српске жртве са подручја Возуће и насеља долином ријеке Криваје које су страдале бранећи вјековна огњишта у одбрамбено-отаџбинском рату, наћи ће спокој једино када за злочине буду одговарали непосредни налогодавци из политичког и војног врха такозване Армије БиХ, рекао је Срни некадашњи начелник Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде Зоран Благојевић.
Возућа - Фото: Press
ВозућаФото: Press

"Српске жртве нису нашле спокој, али заслужује пажњу ако неко ко је са друге стране учествовао у рату жели да се тим жртвама и поклони", рекао је Благојевић, који је присуствовао заједничкој посјети ратних ветерана из Српске, ФБиХ, Србије и Хрватске,мјестима страдања цивила и војника током рата 1992-1995 на подручју општине Завидовићи у ФБиХ, коју је организовао Центар за ненасилну акцију из Сарајева и Београда.

Он је навео да је данас промијењена демографска слика овог простора, којег су прије сукоба већински насељавали Срби.

Благојевић је указао и на лош положај ријетких повратника Срба у општини Завидовићи и истакао да надлежне институције скоро ништа не предузимају када је ријеч њиховом одрживом и безбједном повратку.

Он је рекао да су ратни ветерани заједно са свештенством данас обишли и положили цвијеће на мјеста некадашњег возућког ратишта.

Протоколом је предвиђен обилазак споменика у мјесту Стог гдје су након ратних дејстава непосредно уз порушену цркву пронађена обезглављена тијела Срба, Кота 715, простор најинтензивнијих војних дејстава, некадашњи камп одреда "Ел муџахедин" у близини Каменице, те централни градски споменик у Завидовићима и споменик у дворишту цркве Светог Јосипа.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган".

Масовно страдање Возућана догодило се у периоду од 10. до 24. септембра 1995. године када је на њих кренула офанзива 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", уз подршку НАТО авијације.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 130 још трага.

Током троипогодишње опсада Возуће погинуло је 1.008 бораца Војске Републике Српске и полиције, као и цивила.

Извор: СРНА