latinica  ћирилица
07/07/2017 |  16:04 ⇒ 08/07/2017 | 09:49 | Аутор: РТРС

Положен камен темељац у И. Сарајеву - Додик предложио да се болница зове "Србија" (ФОТО/ВИДЕО)

За становнике Источног Сарајева значајан дан! Положен је камен темељац за нову болницу! Зваће се Србија, на приједлог предсједника Српске Милорада Додика, који је отварање болнице најавио већ за 1. октобар идуће године, иако је рок за изградњу и опремање јануар 2019. Влада Српске обезбиједила је око 55 милиона КМ, без оптерећења за Фонд здравствене заштите.
Источно Сарајево: Положен камен темељац - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Положен камен темељацФото: СРНА

Чекали су и дочекали - за највише 18 мјесеци становници Источног Сарајева лијечиће се у савременој здравственој установи. Можда ће понеки од старих објеката остати као историјско свједочанство, али ће пацијенти уживати сав конфор.

Камен темељац положили су предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и директор Болнице Горан Тодоровић.

Додик је рекао да ће то бити најбоља и најопремљенија болница у Српској и региону, а да је рок за изградњу 1. октобар наредне године. Навео је да је вриједност болнице око 55 милиона КМ, што подразумијева изградњу објекта од више од 10.000 метара квадратних, комплетну опрему, нови возни парк, кухиње и све што иде уз болницу, и нове саобраћајнице које ће бити грађене.

Он је нагласио да је изузетно радостан због данашњег догађаја јер је током протеклих година када год је долазио у Источно Сарајево увијек истицан проблем болнице.

- Разумијем шта ово значи за град Источно Сарајево. Дочекали смо и овај тренутак, који је могао бити и прије, али није због неких који су нам то одгодили годину дана. Могли смо имати кров, али данас имамо темељ, и то је важно. Ми нисмо одустали - рекао је Додик, подсјећајући да је прије годину дана проведена процедура, а онда је ресорна комисија у Сарајеву то спријечила.

Он је нагласио да се завршава велики пакет пројеката и да је потребно да дозволе буду дате без ометања, да локална заједница отпише све што може, јер је Влада Републике Српске у овај пројекат уложила 54 милиона КМ.

- То су средства буџета Српске и то не иде на терет ни здравственог сектора, нити локалних заједница - напоменуо је Додик.

Он је нагласио да је циљ да људима који раде у овој болници коначно буду обезбијеђени достојни услови за рад и да сви заједно биљеже један велики и значајан успјех, те предложио да се нова болница зове "Србија".

Милорад Додик (Фото: СРНА)

Предсједник Српске је захвалио локалним заједницама за простор, за учешће и за помоћ у овом пројекту.

Додик је навео да је током свих година од када је он предсједник Владе и Републике уложено 250 милиона КМ у различите пројекте у општинама града Источно Сарајево.

- Овај народ и град су то заслужили. Овдје смо радили много. Свих претходних година од када сам предсједник Владе и Републике ово је посљедњи пројекат који смо на почетку мандата обећали и њега завршавамо. Не постоји ниједан пројекат који је тражен, а да није урађен. И овај пут који води на Јахорину је резултат Владе Српске, спортска дворана у Војковићима, школе, тунел Стамбулчић, улагања у Јахорину, на Сокоцу, у Трнов - навео је Додик.

Он је рекао да је, осим реконструисаних других болница и дома здравља и установа у Републици Српској, остало још да буде изграђена нова болница у Добоју, чиме ће бити завршено комплетно опремање објектима и опремом здравственог сектора у Српској.

- Градили смо на многим мјестима, имамо искуство, завршили смо у Невесињу, у Бијељини, сада завршавамо и Клинички центар у Бањалуци и овдје крећемо са овом болницом - рекао је Додик.

Он је нагласио да је Источно Сарајево стратешко мјесто за Републику Српску гдје се морају обезбиједити најбољи могући услови за живот.

- Драго ми је што чујем да се овдје повећава број становника, али ми није драго што је то повећање можда због тога што људи долазе са неког другог нашег простора. Воли бих да је то ново рађање - рекао је Додик.

Он је најавио да ће најкасније крајем августа у Источном Новом Сарајеву отворити вртић за који је као предсједник донирао знатна средства заједно са општином.

Премијерка Српске Жељка Цвијановић поручила је да ће изградња нове Болнице у Источном Сарајеву омогућити боље услове лијечења за све грађане са овог подручја, али и услове рада за здравствене раднике.

- Ријеч је о пројекту који је важан за Републику Српску, али је важан и у регионалном смислу. Задовољни смо што смо у претходним годинама реализовали низ добрих пројекта на овом подручју, а када је ријеч о здравственом сектору и широм Републике Српске - рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, нова болница у Источном Сарајеву биће једна од модернијих које ће бити на располагању грађанима Републике Српске.

- Наставићемо да улажемо у здравствени сектор и на другим мјестима - поручила је она, захваливши свима који су подржали пројекат и на јединству које је при томе исказано.

Жељка Цвијановић (Фото: СРНА)

- Посебно желим да захвалим предсједнику Републике Српске Милораду Додику. Ма како да је Влада носила велику улогу, морам да кажем да је предсједник тај који није допустио да се застане са стварањем претпоставки за реализацију овог пројекта. Сигурна сам, да није било те упорности не би било ни овог искорака који је направила Влада - нагласила је Цвијановићева.

Премијерка Српске је истакла да сви морају бити задовољни и да они који буду имали потребу за здравственим услугама у новој болници нађу адекватну његу и заштиту.

- Нашим медицинским радницима желим да имају боље услове рада. Желим да захвалим свим медицинским радницима и грађанима на патриотизму који су исказали током свих ових година, како најтежих ратних, тако и година које су дошле иза тога. Желим да им захвалим на стрпљењу и сматрам да им се оно исплатило - рекла је Цвијановићева.

Министар Богданић је истакао да је изградња Болнице у Источном Сарајеву значајна не само за Сарајевско-романијску регију, него и за цијели здравствени систем Српске, наводећи да је Влада у развој здравства уложила 600 милиона КМ.

Он је рекао да овај пројекат доказује опредјељење Владе Српске да и даље улаже у здравствени систем Српске, оцијенивши да ће Болница у Источном Сарајеву бити једна од најсавременијих у региону.

Директор Болнице Горан Тодоровић рекао је да му је част и задовољство што је домаћин данашње церемоније у којој учествују високи званичници Српске који нису само пријатељи града Источно Сарајево, већ и ове здравствене установе.

- Њиховим несебичним залагањем дошли смо у прилику да данас положимо камен темељац, а да се за 18 мјесеци поново окупимо и озваничимо почетак рада у новој болници - истакао је Тодоровић.

Богданић очекује да болница буде изграђена у наредних 18 мјесеци, а можда и раније, како је дефинисано пројектом, те да становници ове регије добију квалитетну здравствену заштиту, а здравствени радници боље услове за рад.

Он очекује да ће, осим изградње болнице, здравствени радници и менаџмент ове установе вратити повјерење и усавршавати своје знање, да би грађани имали квалитетнију здравствену заштиту.

Богданић је рекао да је мали број оваквих болница које се граде у региону, те додао да од локалних заједница очекује пуну подршку, од извођача радова да посао ураде коректно, а од грађана и запослених у болници још мало стрпљења.

Директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић рекао је да је камен темељац за нову болницу данас постављен захваљујући изузетном ангажовању Владе и предсједника Републике Српске Милорада Додика, који брину о свим институцијама у Српској и пријатељи су Болнице и града Источно Сарајево.

- Захваљујући њиховом несебичном труду данас смо овдје на свечаности полагања камена темељца за нову болницу - рекао је Тодоровић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је да ће веома брзо проћи 18 мјесеци, до момента када ће Источно Сарајево имати нову модерну болницу што ће бити од великог значаја за овај град.

- То је велика ствар и велико дјело коју су Влада Републике Српске и предсједник Српске Милорад Додик учинили за све локалне заједнице у саставу града Источно Сарајево - истакао је Ћосић током данашње церемоније.

Напомињући да су на подручју града реализовани бројни инфраструктурни пројекти захваљујући предсједнику Републике и Влади Српске, Ћосић је рекао да ће са овом инвестицијом вриједност улагања Српске у граду Источно Сарајево бити више од 250 милиона КМ.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да ће ова локална заједница и Град Источно Сарајево у пуном капацитету стајати иза изградње ове болнице.

Он је рекао да је мало људи широм свијета који могу да уђу у историји, али да се за Источно Сарајево и људе који су били на челу ове здравствене установе, све директоре, љекаре, медицинске сестре, портире и све запослене, с поносом може рећи да су ушли у историју због свега оног што су 90-тих година урадили за стварање Републике Српске.

Свечаности су присуствовали и министри у Влади Српске - трговине и туризма Предраг Глухаковић, рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић и породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић, потпредсједник Народне скупштине Српске Соња Караџић Јовичевић, амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић, начелници општина са подручја града, као и запослени у овој болници и велики број грађана.

Изградња и опремање нове болнице у Источном Сарајеву требало би да кошта 46,58 милиона КМ без ПДВ-а.

Нову зграду Болнице у Источном Сарајеву изградиће и опремити група "Марковић инвест-Р.М." из Лакташа и "Медикал" из Мостара, који су на тендеру Министарства здравља и социјалне заштите изабрани као најповољнији понуђачи.

Новосаграђени простор од 10.500 метара квадратних топлом везом биће спојен са већ реконструисаном поликлиником и ранијих година изграђеним новим објектима.

14.000 квадратних метара оптимално је за око 200 болничких лежајева. Интензивно се ради и на едукацији љекара, десетак их је на специјализацијама, субспецијализацијама.

Влада Републике Српске до сада је у област здравства у Источном Сарајеву уложила више од 15 милиона КМ, од чега за реконструкцију, модернизацију и опремање Болнице Источно Сарајево више од 12 милиона КМ.

Потписан уговор за изградњу болнице Источно Сарајево

Полагању камена темељца претходило је потписивање уговор о реализацији пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове установе болница Источно Сарајево" вриједног 46,58 милиона КМ без ПДВ-а. Уговор су потписали министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић и директор фирме "Марковић инвест - РМ" из Лакташа Раде Марковић.

- Напокон, након дугог времена, успјели смо данас да урадимо најбитинију ствар, да потпишемо уговор о реализацији овог пројекта и очекујем да ће се он даље одвијати без већих проблема - рекао је министар Богданић након потписивања уговора.

Он је навео да је ријеч о уговору и пројекту по принципу "кључ у руке", што подразумијева пројектовање, комплетну припрему локације за изградњу, извођење свих грађевинских радова по фазама и комплетно опремање намјештајем и медицинском опремом према највишим стандардима које захтијева савремена здравствена установа.

- Ово је јединствен пројекат у Републици Српској у досадашњем раду нашег система здравства, а то значи да ће нова болница имати урађену и трафо-станицу, котловницу, све смјештајне и инфраструктурне капацитете, паркинг, уређено окружење, најсавременију медицинску опрему, нова санитетска возила и друго - прецизирао је Богданић.

Он је запосленима у болници и становништву Сарајевско-романијске регије пожелио да за 18 мјесеци, како је то пројектом и предвиђено, добију нову болницу, а прије тога ће, у року од три мјесеца, бити опремљен и поликлинички дио који је саставни дио овог пројекта.

- Од менаџмента и особља болнице очекујем да се током градње објекта додатно усавршавају и едукују - рекао је Богданић.

ПОтписан уговор за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву (Фото: СРНА)

Директор фирме, извођача радова, "Марковић инвест - РМ" из Лакташа Раде Марковић рекао је да данас почиње реализација пројекта изградње нове болнице у Источном Сарајеву.

- Радове ћемо извести брзо, квалитетно и одговорно. У наредних 18 мјесеци болница ће бити изграђена и предата на употребу - нагласио је Марковић, додајући да је дао банкарску гаранцију у износу од 5,5 милиона КМ.

Церемонији потписивања уговора присуствовали су и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, директор Болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић и начелници општина Пале и Источно Ново Сарајево.

Цвијановић: Изградња Болнице - стратешки пројекат Владе

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је изградња нове болнице у Источном Сарајеву стратешки пројекат, који Влада Српске намјерава да реализује у предвиђеном року од 18 мјесеци.

- Немам дилему да ће тако и бити. Пројекат је стратешки због тога што треба да опслужује цијели овај простор на начин који до сада, нажалост, није био у могућности. Ово је на неки начин и дуг републичких власти према Сарајевско-романијској регији, јер имамо ту обавезу и према грађанима који овдје живе, као и према здравственим радницима који ће овдје да раде - поручила је Цвијановићева у Источном Сарајеву.

Жељка Цвијановић на потписивању уговора о изградњи болнице (Фото: СРНА)

Она је, након потписивања Уговора за реализацију пројекта "Пројектовање, изградња и опремање нове установе болница Источно Сарајево", вриједног 46,58 милиона КМ без ПДВ-а, рекла новинарима да очекује да пројекат нове болнице буде функционалан, да болница пружа адекватну здравствену помоћ и квалитетне медицинске услуге како је и предвиђено.

- Желимо да се све то одвија у савременом простору и модерним условима, што ће подразумијевати и да се подижу стандарди рада у сваком погледу. Имати боље услове није довољно. Објекат сам по себи много значи, али ми имамо очекивања и када је ријеч о нашем медицинском кадру и када је ријеч о управљању цјелокупном болничком структуром на најбољи начин - наглашава премијерка Српске.

Она је истакла да је веома задовољна што се за вријеме њеног мандата у Републици Српској реализује неколико стратешких пројеката, попут изградње или почетка изградње великих пројекта које је Влада Српске реализовала у Невесињу, Бијељини, Бањалуци, и сада у Источном Сарајеву, укључујући и бројне санације и реконструкције у области здравства.

Она је грађанима Источног Сарајева и особљу болнице упутила честитке поводом почетка градње нове болнице, а честитала је и Влади Републике Српске, која је доносила озбиљне и исправне одлуке, што ће радити и убудуће.

Извор: РТРС/СРНА