latinica  ћирилица
09/07/2017 |  16:22 | Аутор: РТРС

Научници: Хемотерапија заправо доводи до ширења ћелија рака

Иако се хемотерапија дуго користи за убијање ћелија рака и заустављање раста тумора, нова студија тврди управо супротно. Научници кажу да хемотерапија као лијек чини стање горим, јер може довести до ширења ћелија рака што узрокује напредније туморе.
Истраживања (Фото: Flickr/Lwp Kommunikáció) -
Истраживања (Фото: Flickr/Lwp Kommunikáció)

"Хемотерапија је само краткорочно рјешење, јер хемотерапијски лијекови повећавају могућност мигрирања ћелија рака на друга мјеста у тијелу", наводи тим научника са Медицинског колеџа "Алберт Ајнштајн" Унверзитета Јешива из Њујорка који је спровео истраживање.

Истраживање спроведено на мишевима показало је да је број ћелија карцинома који круже у крвотоку повећан након хемотерапије.

Доктор Џорџ Караганис, главни аутор студије, изјавио је за британски Телеграпх да резултати студије не значе да особе које болују од рака треба да избјегавају хемотерапију, већ да треба помније пратити кретање тумора.

Један од приступа предлаже укидање хемотерапије након уочавања повећања крвних маркера и хируршки захват, након чега би услиједила постоперативна хемотерапија у облику пулуле или интравенозног дрипа.

Ово је прва студија која је прецизирала начин ширења рака дојке, али није прва која је указала на то да хемотерапија може подстаћи секундарни рак (ознака за метастазирајућу фазу болести).

Иако је хемотерапија у теорији савршена за убијање малигних ћелија, најчешће је за то потребна доза која би убила пацијента.

Због тога љекари преписују мање дозе чиме постижу супротан ефект, јер то омогућује ћелијама рака да преживе и постану имуне на лијек и да се шире на друге органе.

Извор: Агенције