latinica  ћирилица
10/07/2017 |  15:11 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

"Сребреница да не буде злоупотребљавана као алиби за агресију"

У Београду је данас представљен зборник радова "Преиспитивање Сребренице: Зборник радова са научно-стручних скупова о Сребреници 2015. и 2016. године" у коме су сажети научно-стручни радови с циљем да догађаји у Сребреници престану да буду злоупотребљавани као алиби за агресију широм свијета.
Ненад Кецмановић - Фото: СРНА
Ненад КецмановићФото: СРНА

Професор Ненад Кецмановић рекао је да је Западу Сребреница алиби за насиље над Србима, а геноцид им је потребан да би оправдали НАТО бомбардовање Србије и Српске уз заобилажење УН, рушење и изручење Хашком трибиналу Слободана Милошевића, рушење Дејтонског мировног споразума, одузимање надлежности Српској.

На представљању зборника, Кецмановић је навео да је, захваљујући Западу којем је био потребан алиби за све што је урадио на овим просторима и конкретно српском народу, Сребреница постала и "свјетско светилиште".

Према његовим ријечима, Сребреница је постала оснивачка жртва положена у темеље бошњачке нације и оно што је за Хрвате, на примјер, "Крижни пут", а за Србе Косовски бој и многе велике битке извојеване у историји.

"Сам Алија Изетбеговић је говорио о Сребреници као о жртви коју сви народи морају да плате. Отуд преувеличавање жртава и криво фабриковање Сребренице", указао је Кецмановић.

Он је констатовао да је Запад близу циља да затвори истину у неки од својих сефова.

"Мора да их тајне страшно оптужују када их толико крију", рекао је Кецмановић.

Потпредсједник Скупштине општине Сребреница Радомир Павловић рекао је да је сатанизација Срба због Сребренице исконструисана да би били занемарени злочини који су над српским народом у Подрињу почињени током рата деведесетих, али и у цијелом 20. вијеку.

"Немогуће је да за убиство 3.000 Срба у Подрињу нико није одговарао. Доктор Зоран Станковић и ја смо били на обдукцијама. Чињени су стравични злочини. То се мора стално истицати. Морамо да станемо са политичким уступцима и да се изборимо за истину и нашу слободу, а наша слобода је Република Српска", рекао је Павловић и нагласио да је истина најјаче оружје у рукама Срба.

Он је навео да постоје бројни Бошњаци, учесници такозваног "Марша мира", који су спремни да говоре о околностима свог повлачења и околностима погибије својих сународника.

Александар Павић из Фонда стратешке културе, који је један од саиздавача Зборника, рекао је да овакви зборници представљају начин да не буде зацементирана званична истина о Сребреници, карактеру злочина и наводном броју страдалих.

"Да није било Сребренице они би је измислили. Сребреница им је била потребна. Истина о ономе што се стварно десило у Сребреници допринела је да Русија преко Виталија Чуркина у Савету безбедности УН 2015. године спречи доношење Резолуције о Сребреници. Ми морамо наставити са борбом за истину и стално правити напоре да се лаж цензурише", поручио је Павић.

Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Србији, једног од саиздавача Зборника, рекао је да Зборник садржи и дијелове мемоара португалског генерала Карлоса Мартинса Бранка који је током дешавања у Сребреници био замјеник шефа војних посматрача УН за Хрватску и БиХ, а који је рекао да у Сребреници није било геноцида.

"Он је појаснио да би Војска Републике Српске, да је постојала геноцидна намјера, затворила сребреничку енклаву тако да нико не би могао да побјегне, а не оставила коридоре за повлачење Бошњака према сјеверу и западу и испланирала превоз за 17.000 жена, стараца и дјеце од којих су многи као избјеглице побјегли и провели неколико година у Србији", навео је Цицовић.

Он је нагласио да ће Представништво Републике Српске у Србији и убудуће прихватати позиве за сарадњу на пројектима као што је овај зборник, јер само истина о прошлости може бити чврст ослонац за сигуран, слободан и на праву и правди заснован живот у миру, што је интерес Српске.

Директор Музеја жртава геноцида из Београда који је извршни издавач Зборника Вељко Ђурић Мишина рекао је да га је приликом обиласка Поточара шокирао знатно мањи број нишана него што је очекивао, с обзиром на наводни број сахрањених, али и порука на једном од централних нишана.

"На том нишану стоји... `у име Бога, самилосног, самилосног.. Молимо те Боже свемогући нека туга постане нада, нека освета буде правда`. Размислите о овој реченици и шта та порука значи. Ја знам шта значи, а размислите и ви", рекао је Мишина на презентацији зборника у Медија центру и додао да ће Музеј жртава геноцида наставити да се научно и чињенично бави питањем Сребренице.

Зборник радова "Преиспитивање Сребренице: Зборник радова са научно-стручних скупова о Сребреници 2015. и 2016. године" заједничко је издање Музеја жртава геноцида у Београду, Представништва Републике Српске у Србији и Фонда стратешке културе из Москве.

Извор: СРНА