latinica  ћирилица
10/07/2017 |  16:01 | Аутор: РТРС

Болест коју смо до сада лако лијечили постаје велика пријетња?

Гонореја се до сада сматрала излијечивом полно преносивом болешћу, али судећи према подацима Свјетске здравствене организације, то више није случај.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Гонореја погађа 78 милиона људи сваке године, а ако се на вријеме не лијечи може изазвати запаљење карлице и узроковати хроничне стомачне болове, који могу изазвати компликације и потешкоће код жена, попут стерилитета. Нажалост, гонореју је све теже лијечити, а у неким случајевима и немогуће.

“Бактерија која узрокује гонореју је веома паметна. Сваки пут када уведемо нову врсту антибиотика како бисмо је лијечили, бактерија еволуира тако да му се одупре“, каже Теодора Ви, специјалиста из СЗО.

Подаци прикупљени из 77 земаља широм свијета показали су да је гонореја постала резистентна на стару постојећу терапију. Од свих земаља тренутно је болест готово немогуће излијечити у Француској, Јапану и Шпанији јер су се баш овдје развиле супербактерије са којима се научници раније нису сусрели.

Раније ове године, Интернационална здравствена организација објавила је да је гонореја уврштена у тип бактерија које су велика пријетња човјечанству и људском здрављу, као и да се мора развити нова терапију.

СЗО каже да су тренутно у развоју три нова лијека, а колико ће успијеха они имати у борби са гонорејом остаје да видимо.

Извор: Б92