latinica  ћирилица
10/07/2017 |  18:30 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Карлове Вари- Најбољи "Мали крсташ", други филм из БиХ

Психолошка историјска драма чешког аутора Вацлава Кадрнке, "Мали крсташ" освојила је Кристални глобус на 52. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима.
Кадар из филма (Фото: Film Servis Festival Karlovy Vary/Promo) -
Кадар из филма (Фото: Film Servis Festival Karlovy Vary/Promo)

Ово је први пут послије 15 година да је главну награду однио домаћи филм. У "Малом крсташу" Карел Роден тумачи витеза примораног да се суочи са најдубљим страховима када његов син побјегне од куће и нестане. Филм је инспирисан причама о крсташима, а заснован на пјесми Јарослава Врхлицког о оцу који трага за сином у вријеме Дјечјег крсташког рата (1212).

Визуелни концепт филма инспирисан је средњовјековним фрескама и грађевинама и приказује Средњи вијек с акцентом на чисто бијелу и пастелне боје.

Специјалну награду жирија добио је Ален Дрљевић за филм "Мушкарци не плачу", из БиХ, о групи ратних ветерана из рата на бившим југословенским просторима који се окупљају 20 година послије краја конфликта ради интензивне терапије због траума.

Награду за најбољу режију добио је Словак Петер Бебјак за филм "Линија", драму о кријумчарима цигарета на украјинско-словачкој граници.

Признање за најбољу глумицу подијелиле су Јовита Будник и Елиане Умухире за улоге у пољском филму "Птице пјевају у Кигалију" Јоане Кос-Краузе. То је прича о Ани, орнитологу у Руанди током Грађанског рата 1994. која одводи ћерку својих убијених колега у Пољску.

Александар Јаценко је најбољи глумац у "Аритмији", руског аутора Бориса Хлебникова. Он тумачи Олега, тридесетогодишњег болничара коме супруга саопштава да жели развод.

Специјално признање жирија за најбољи дебитантски филм добила је дирљива прича Американке Рејчел Израел "Задржи кусур" о аутистичном пару који је пронашао љубав. Филм је такође добио и Награду ФИПРЕСЦИ (Међународног удружења филмских критичара) али и овације гледалаца у главној дворани.

Најбољи дугометражни документарни филм је "Много дјеце, мајмун и дворац" шпанског редитеља Густава Салмерона

Награду публике добио је тилер "Wind River" Тејлора Шеридана смјештена у индијански резерват са Џеремијем Ренером у главној улози.

Извор: Агенције