latinica  ћирилица
10/07/2017 |  20:04 | Аутор: РТРС

Нова врста банана спасиће стотине хиљада живота

Банане су добре за здравље и здраву исхрану, али вјероватно никада не бисмо могли ни да помислимо да су толико добре да би могле да спасе животе људи.
Банане - Фото: илустрација
БананеФото: илустрација

Аустралијски научници су успјели да створе банане које су толико богате провитамином-А, да је веома вјероватно да би оне убудуће могле да спасе животе стотинама хиљада дјеце која умиру од недостатка тог витамина широм свијета.

Нова банана има јестиви део златно-наранџасте боје, а настала је преузимањем гена из посебне врсте банана која потиче са Папуе Нове Гвинеје и која је веома богата провитамином-А.

Преузете гене, научници су искомбиновали са најраспрострањенијом сортом Кевендиш банана.

Провитамини су супстанце са веома мало витамина или без њих, али које могу да се конвертују у носиоце витамина. Витамин А остварује виталне функције код раста и развоја дјеце, у имуном систему као и код вида.

Нова револуционарна врста банана развијана је у посљедњих 10 година на Технолошком универзитету у Кивнсленду, а истраживање је финансирала фондација Била Гејтса.

- Током година само развили банане које имају високе нивое поривтамина-А, од чега и потиче њихова златно-наранџаста боја. Ти резултати даће кључан допринос кавлитетнијој исхрани међу некима од најсирмашнијих заједница у Африци. Наша наука ради. Ови елитни гени су послати у Уганду у епруветама да би били убачени у тамошње сорте банана - рекао је вођа истраживања Џејмс Дејл.

Извор: Агенције