latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:34 | Аутор: РТРС

Маша и медвјед угрожавају безбједност Украјине!?

Невладина организација Савјет друштвене безбједности поднијела је украјинском парламенту, агенцији за биоскопе и радиодифузној агенцији захтјев за забрану руског цртаног филма "Маша и медвјед" због тога што "угрожава безбједност Украјине".
Маша и Медо - Фото: РТС
Маша и МедоФото: РТС

Према њима, "руски пропагандисти шаљу дјеци јасан сигнал медвјед, традиционални симбол Русије, представљен је као велики и јаки јунак који без посљедица узима туђу имовину, куће и земљу". Ти активисти тврде да је "Маша и медвјед" "пропагандни инструмент који дјеци намеће позитивну слику Русије".

Украјинци сада нису у могућности да гледају више од 600 руских филмова откако је 2015. ступио на снагу Закон о заштити информационог простора којим су забрањени филмови који садрже "руску пропаганду". Предсједник Петро Порошенко је 2016. потписао закон који забрањује приказивање руских филмова насталих послије 1. јануара 2014. због "повишеног нивоа заштите националне безбједности у информационој сфери".

У Украјини постоји све шири списак руских и свјетских културних радника који "представљају претњу националној безбједности земље", на ком се тренутно налази 83 људи.

Извор: Независне новине