latinica  ћирилица
12/07/2017 |  09:30 | Аутор: РТРС

Могерини: Берлински процес олакшава пут ка ЕУ

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини изјавила је да је циљ Берлинског процеса да уведе западни Балкан у ЕУ и да је самит у Трсту дио ширег ангажмана са регионом.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

Могеринијева је у интервјуу порталу "Јуропиен вестерн Балканс" /Еуропеан Wестерн Балканс/ рекла да је ЕУ "најснажнији партнер балканских народа док раде на миру, расту и демократији у својим земљама".

"Берлински процес треба да прати пут Балкана ка ЕУ. Он није замјена, нити конкурент, већ је супротно - оно што олакшава наш заједнички рад. ЕУ неће никада бити комплетна без западног Балкана", рекла је Могеринијева.

На питање да прокоментарише изјаву њемачког министра спољних послова Зигмара Габријела о програму "Берлин плус" за западни Балкан, она је рекла да ЕУ не мора да говори само једним гласом.

"Берлин плус је дио наше заједничке акције ка Балкану: његов фокус на конкурентност, интеграцију и иновације је савршено у складу са послом који обављамо и са оним о чему ћемо разговарати у Трсту", рекла је шеф европске дипломатије.

Она је рекла да "не постоји стабилност без јаке демократије" и да је промоција доброг управљања и поштовања владавине права суштина свакодневног ангажмана Уније са партнерима на Балкану.

"Темпо реформи зависи од сваког главног града и сваког руководства једне земље. Критеријуми за приступање су јасни за све и ту не нема пречица. Наша врата су стално отворена: све зависи од сваког из западнобалканске шесторке, да пређу линију и придруже нам се", нагласила је Могеринијева.

Она је додала да постоји јасна веза између регионалне сарадње на западном Балкану и напретка ка ЕУ.

Могеринијева је рекла да предсједник Србије Александар Вучић "зна, као и лидери у региону, да у највећој мјери од Србије зависи када ће одредити датум приступања ЕУ и да ће чланство доћи са реформама и са нормализацијом односа са Косовом".

"Обоје желимо Србију у ЕУ. Српско руководство ја амбициозно, па смо и ми", додала је Могеринијева.

Она је рекла да је регион западног Балкана "остварио напредак који је био незамислив прије само пар година", али је напоменула да "посао још није завршен".

"Увијек ћу славити сваки корак у том правцу, сваку реформу која учини политичко руководство више одговорним, која се бори против корупције, која чини судство ефикаснијим и транспарентнијим. Они који треба да виде конкретне бољитке су грађани, посебно млади. То је одговорност лидера региона", закључила је Могеринијева.

У Трсту ће данас бити одржан Самит земаља западног Балкана на коме ће бити ријечи о успостављању заједничког балканског тржишта, јачању регионалне сарадње, унапређењу и проширењу инфраструктуре и енергетских услуга региона, те мигрантским политикама.

Извор: СРНА