latinica  ћирилица
12/07/2017 |  09:33 | Аутор: РТРС

Кубуровић: Правна помоћ из Београда ухапшеним Србима у Грчкој

Министар правде Србије Нела Кубуровић рекла је да ће Србија пружити сву неопходну међународну праву помоћ српским држављанима ухапшеним у Грчкој због убиства америчког младића, али да се мора сачекати да се оконча поступак пред истражним судијом у тој земљи.
Нела Кубуровић  (Фото:Vesti.rs) -
Нела Кубуровић (Фото:Vesti.rs)

"Морамо сачекати да истражни судија заврши свој посао и да се утврди да ли ће се покренути поступак и против којих лица и која кривична дела ће се ставити на терет", рекла је Кубуровићева.

Она је наводи да тек тада Министарство правде Србије може да пружи адекватну помоћ, у складу са међународним споразумима који постоје са Грчком, а нарочито да испита да ли ће постојати основа да се од грчких органа преузме гоњење и поступак спроведе пред српским органима.

Коментаришући медијске спекулације да ће САД тражити да се српским држављанима суди у Америци, Кубуревићева је рекла да то све зависи од споразума који постоје између Грчке и САД.

"Што се тиче Србије и САД и гоњења учиниоца кривичног дела, ми смо потписали споразум, али он још није ратификован у САД", рекла је Кубуровићева за Телевизију "Пинк".

Кубуровићева није могла да потврди информацију да је један од ухапшених пуштен јуче из грчког притвора, наводећи да то још није званично потврђено и да Србија нема такву информацију.

Она је рекла да су српски држављани у притвору, да им је обезбијеђен бранилац и да морају имати могућност да прате поступак на српском језику.

"Саслушање је требало да буде одржано јуче, али су браниоци тражили одлагање, како би могли да се упознају са предметом и пруже адекватну одбрану", додала је Кубуровићева.

Она је подсјетила да су српским званичницима из Грчке дата обећања да ће грчки органи учинити све да се утврди потпуна истина, те додала да Министарство правде Србије прати шта се дешава преко контаката са грчким ресорним министарством.

Кубуровићева је рекла да је Министарство правде Србије у контакту са породицама ухапшених.

У Грчкој је ухапшено девет српских младића, осумњиченх за убиство 22-годишњег Американца Бакарија Хендерсона на острву Закинтос прије четири дана.

Извор: СРНА