latinica  ћирилица
12/07/2017 |  10:02 | Аутор: РТРС

Берлин: Полиција ухапсила неколико људи због крађе златника од 100 килограма

Њемачка полиција ухапсила је данас неколико људи током рација у Берлину поводом пљачке златника тежине 100 килограма, вриједног око четири милиона долара, из музеја "Боде" у марту.
Њемачка - полиција - Фото: nezavisne novine
Њемачка - полицијаФото: nezavisne novine

На снимцима су приказани наоружани полицајци са покривеним лицима испред зграде у берлинској области Нојкелн.

"Тренутно вршимо претресе и спроводимо налоге за хапшење на неколико мјеста у Берлину поводом провале у музеј `Боде` у марту", саопштила је полиција.

Неочекивана пљачка у једном од најугледнијих музеја у центру главног града шокирала је њемачку јавност. Златник се налазио иза стакла отпорног на метке.

Канадски златник "Велики јаворов лист", са сликом краљице Елизабете Друге, направљен је од чистог злата. Пречник златника је 53 центиметра, а дебљина три центиметра.

Овај предмет ушао је у "Гинисову књигу рекорда" због своје јединствене чистоће. Позајмљен је музеју "Боде" у децембру 2010. године.

Полиција је раније саопштила да је златник вјероватно украла група пљачкаша која је провалила у музеј кроз прозор, вјероватно уз помоћ мердевина. Снаге реда тада су објавиле да очекују да ће златник бити истопљен.

Њемачки медији приказали су снимак мушкарца кога одводи полиција док му је преко главе бачен бијели одјевни предмет како би му се сакрио идентитет.

Извор: СРНА