latinica  ћирилица
12/07/2017 |  11:10 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

Талић: Напуштам НДП због неиспуњених очекивања

Бивши предсједник Градског одбора НДП-а у Бањалуци Драган Талић рекао је Срни да је напустио НДП јер сматра да би та странка тешко могла да оствари оно што је зацртала у кампањи и што је заступао Драган Чавић, као кандидат за градоначелника Бањалуке.
Драган Талић - Фото: РТРС
Драган ТалићФото: РТРС

Одговарајући на питање да ли ће подржати смјену актуелног предсједника бањалучког парламента Будимира Балабана на сљедећој сједници скупштине, Талић је рекао да ће се о томе консултовати са неким колегама одборницима.

"Нас као НДП нико није позвао да пита о овој смјени. Нисмо имали шансу чак ни да потпишемо да ли смо за то или не. И то је један од разлога зашто сам напустио НДП. Имам осјећај да смо се мало `закључали` и да смо сами...", рекао је Талић, који ће у локалном парламенту дјеловати као независни одборник.

Талић је додао да је видљиво да у Републици Српској долази до политичких промјена унутар партија, те да ће се приклонити страни која буде заступала интересе и залагала се за пројекте које је и бањалучки НДП пропагирао у програму за прошлогодишње локалне изборе.

"Подржаћу и појединачне пројекте који буду ишли у том смјеру", поручио је Талић.

Талић је јуче о својој оставци писано обавијестио предсједника НДП-а Драгана Чавића и чланове Градског одбора, образлажући да одлази јер није успио да испуни своја и очекивања чланова НДП-а, иако је та странка била друга по броју освојених гласова у Бањалуци.

Након Талићеве оставке, НДП има три одборника у бањалучкој Скупштини.

У независне одборнике раније су прешли и Миленко Јаћимовић из Уједињене Српске, Зоран Талић и Тања Чичић Оџаковић, а истим путем, како је раније најављивано у медијима, могли би да крену и Будимир Балабан, Ненад Шибаревић и Стојан Вукајловић из ДНС-а.

У бањалучком парламенту би, у том случају, било седам независних одборника, док би СНСД имао 11, НДП, СДС и СП по три, ПДП, ДНС и Уједињена Српска по једног, уз једног одборника из реда националних мањина.

НДП: Разлог за оставу Талића лични интерес

Градски одбор /ГО/ НДП-а Бањалука сматра да је основни разлог за одлазак из странке бившег предсједника тог одбора Драгана Талића прелазак у ДНС или неку од владајућих странака.

Из НДП-а наводе да их Талићев прелазак на страну оних које је критиковао наводи на закључак да иза одлуке стоји лични интерес.

У саопштењу НДП-а се наводи да су подржавали Талића, али да их је он издао и изневјерио, због чега захтијевају да врати одборнички мандат, који су му омогућили.

Из ГО НДП-а Бањалука подсјећају да је Талић тражио и инсистирао да се потпише уговор са странком којим се кандидати за одборнике обавезују да у случају напуштања странке врате освојени мандат партији или да у супротном надокнаде средства која је странка уложила у њихову изборну кампању.

Извор: Срна