latinica  ћирилица
12/07/2017 |  11:31 ⇒ 14:44 | Аутор: РТРС

Хан: Брисел жели да земље западног Балкана постану чланице ЕУ

Европски комесар за политику проширења и сусједства Јоханес Хан изјавио је данас да Брисел жели да земље западног Балкана постану чланице ЕУ, а један од кључних разлога за то је да млади људе не напуштају своје земље.
Јоханес Хан - Фото: ТАНЈУГ
Јоханес ХанФото: ТАНЈУГ

Говорећи на Самиту земаља западног Балкана, који се у оквиру берлинског процеса одржава у Трсту, Хан је рекао да би то смањило тензије из прошлости и омогућило економско повезивање региона.

"Политика само ствара оквире, а задатак пословне заједнице је да ради на конкретном повезивању", рекао је Хан, преносе београдски медији.

Истакавши важност западног Балкана са 20 милиона потрошача за економију ЕУ, Хан је рекао да је у протеклих 10 година размјена између ЕУ и земаља региона био 44 милијарде евра.

"Овдје смо да видимо шта је до сада учињено у оквиру берлинског процеса, као и да утврдимо даље задатке. Оно на чему морамо радити је да млади људи остану у региону. То је начин да се уклоне све тензије из прошлости и креирају услови да њихов останак како би дијелили знање међу собом", рекао је Хан.

Он је нагласио да је важно да се економије повезују, јер ће то допринијети бржој интеграцији овог дијела Европе у ЕУ.

У Трсту су се за истим столом, по четврти пут у оквиру процеса започетог у Берлину 2014. године, нашли званичници шест земаља западног Балкана, представници институција ЕУ и званичници шест земаља чланица ЕУ - Аустрије, Хрватске, Француске, Њемачке, Словеније и Италије.

Извор: СРНА