latinica  ћирилица
12/07/2017 |  14:00 ⇒ 14:26 | Аутор: РТРС

Вулин: Београд уважава евроатлантска опредјељења сусједа

Министар одбране Србије Александар Вулин истакао је током састанка са командантом Команде здружених снага НАТО-а адмиралом Мишел Хауард да је Србија искрено посвећена очувању регионалне стабилности и да у потпуности поштује и уважава евроатлантска опредјељења својих сусједа, као што очекује да они поштују пут који је Србија изабрала.
Министар одбране Србије Александар Вулин током састанка са командантом Команде здружених снага НАТО-а адмиралом Мишел Хауард у Напуљу - Фото: СРНА
Министар одбране Србије Александар Вулин током састанка са командантом Команде здружених снага НАТО-а адмиралом Мишел Хауард у НапуљуФото: СРНА

"Нисмо спремни да будемо део било ког војног савеза и чврсто смо опредељени за политику војне неутралности. С друге стране, Војска Србије активно учествује у вежбама са земљама чланицама НАТО-а које нас окружују. То видимо као прилику за јачање поверења међу земљама региона, што је кључно за стабилност", рекао је Вулин.

Он је на састанку у Напуљу истакао да Србија остаје досљедна војној неутралности, али и да је опредијељена за даље јачање сарадње са НАТО-ом, прије свега, путем реализације активности програма Партнерство за мир, саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Јачање способности Војске Србије је приоритет Министарства одбране, а вежбе са партнерима из НАТО-а, свакако, томе доприносе, као уосталом и вежбе са партнерима које нису чланице тог војног савеза", навео је Вулин.

Он је додао да Србија на тај начин гради капацитете за учешће у мировним операцијама ЕУ и УН, те да постаје кредибилан партнер за допринос регионалној и глобалној безбједности, а као нарочито позитиван вид сарадње издвојио је ону коју остварују Војска Србије и КФОР.

"КФОР је тренутно најодговорнији чинилац за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије и због тога је од кључног значаја да снаге КФОР-а остану тамо онолико дуго колико је потребно", оцијенио је Вулин.

Он је истакао да је став Србије да најављена трансформација такозваних Косовских снага безбједности у такозване оружане снаге Косова представља грубо кршење Резолуције 1244 Савјета безбједности УН.

"То сигурно не доприноси успостављању трајног мира и безбедности у региону. Политички договори се морају поштовати и не могу се мењати", упозорио је Вулин.

Хауардова се сагласила да је стабилност региона кључ за његов укупан напредак, а посебно за односе Србије са њеним сусједима и учлањење у ЕУ.

Она је истакла и добру комуникацију Војске Србије са КФОР-ом и одличну сарадњу на оперативно-техничком плану, што је потврђено путем редовних састанака начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР-а, као и великим бројем заједничких активности.

Хауардова је потврдила значај сталног политичког дијалога и размјене информација, нарочито када је ријеч о безбједносним изазовима као што су тероризам, организовани криминал или мигрантска криза, са којом се суочава регион западног Балкана, али и цијела Европа.

Извор: СРНА