latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:12 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Семберија: Велика понуда поврћа на кванташкој пијаци (ВИДЕО)

Овог љета поврће у Семберији је добро родило. Велика понуда на кванташкој пијаци снизила је цијене, али и отежала продају.
Кванташка пијаца - Фото: РТРС
Кванташка пијацаФото: РТРС

Купци су задовољни, али произвођачи се жале да немају зараду због ниских цијена.

Сезонско воће и поврће преплавило је кванташку пијацу у Бијељини. Препуне приколице лубенице, диње, парадајза, паприке и другог поврћа. Ипак, купаца је мало, а произвођачи ни цијенама нису задовољни.

- Родило је све само нема цијене , 20-30 ф је кромпир, парадаиз од 60 -80 пфенинга. Улажемо дупло више него што добијемо, немамо рачуна, али шта ћемо као је тако је - нагласио је Драгољуб Крстић из Којчиноваца.

Многи су преноћили уз робу на пијаци, јер је нису успјели продати. Надају се да ће им се посрећити поподне када дођу накупци из Федерације. 

- Не прода се, пола је од јуче остало  ноћило ту и данас се продаје - рекао је Младен Новаковић из Велике Обарске.

Надају се да ће им рачуницу поправити количина поврћа , јер је богат род. Очекују и боље цијене када почне припремање зимнице, што ће им поправити просјек.

- Многи кукају, ја сам задовољан, јер нема нигдје пара да се награби доста, и плате и ово, оно, кад се рачуна, имаћемо солидну дневницу ја и супруга - каже Драган Крстић из Велике Обарске.

- Посао је тежак, поготово када је вруће. Замислите , ви сте у хладу, народ који је на њиви и ради кад је ова врућина  сваком треба поштовање - истакла је Мирослава Живановић из Којчиноваца.

На кванташкој пијаци у Бијељини гајба парадајза може се купити по цијени од 5 до 10 марака, у зависности од квалитета, врећица краставца 2-4 марке, картон диње 5-7 марака, паприка на велико по 80-90 пфенингаа по килограму, тиквице 2 марке по врећици, док су шљиве пола марке по килограму.