latinica  ћирилица
12/07/2017 |  15:54 | Аутор: РТРС

Бивши министар Дулић осуђен на 3,5 година

Некадашњи министар екологије Србије Оливер Дулић осуђен је данас на три и по године затвора због оптужби да је злупотребио службени положај приликом издавања дозвола за рад предузећу "Нуба инвест" 2009. године.
 - Фото: ТАНЈУГ
Фото: ТАНЈУГ

Истом пресудом Специјалног суда у Београду, његов замјеник Небојша Јањић осуђен је на три године затвора, а директор Путева Србије Зоран Дробњак на годину затвора.

Њима је изречена и забрана обављања послова у државним органима у трајању од по пет година за Дулића и Јањића, и три године за Дробњака. Суд је закључио да су оптужени криви, те да су доказани наводи оптужнице којом их тужилаштво терети за продужено кривично дјело злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву.

Дулић је оптужен да је дао усмени налог Јањићу да се издају локацијске и грађевинске дозволе за постављање оптичких каблова словеначком предузећу Нуба инвест, иако оно није имало потребну законску документацију.

Јањић је прихвато усмени налог Дулића, а Дробњак је 18. септембра 2009. године издао дозволе, иако за то нису били испуњени неопходни услови. Издавањем дозвола словеначком предузећу омогућено је да приступи изградњи оптичке мреже каблова на државним путевима којима управљају Путеви Србије и то на најважнијим коридорима од Београда до границе са Хрватском, Мађарском, Румунијом, Бугарском и Македонијом.

Оно је стекло повлашћени положај у односу на друге заинтересоване инвеститоре који су се министарству обраћали са истим захтјевима. Данашња пресуда је првостепена, а осуђени и тужилаштво имају право да уложе жалбу.

Извор: СРНА