latinica  ћирилица
12/07/2017 |  16:45 | Аутор: РТРС

Гулен: Нећу да бјежим, отићи ћу у Турску ако треба

Фетулах Гулен, муслимански свештеник који живи у егзилу у Пенсилванији, а кога Турска оптужује за организовање неуспјелог покушаја пуча јула 2016, каже да не планира да побјегне из САД и да ће прихватити изручење ако Вашингтон позитивно одговори на захтјев Анкаре за његову екстрадицију.
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com) -
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com)

У интервјуу који је дао Ројтерсу у обезбјеђеном комплексу у којем живи у Поконо планинама у Пенсилванији, 79-годишњи Гулен пориче тврдњу коју је турска влада изнела у фебруару да намјерава да побјегне у Канаду како би избјегао изручење.

“Те гласине уопште нису тачне. Ако САД сматрају примјереним да ме изруче, отићи ћу у Турску“, рекао је он.

Гулен, ипак, изражава наду да администрација америчког предсједника Доналда Трампа неће дозволити његово изручење, поготову након што је бивши савјетник за националну безбједност Мајкл Флин поднио оставку само пар недјеља након Трампове инаугурације.

Флин се, иначе, отворено залагао за Гуленову екстрадицију, подсјећа британска агенција.

Гулен каже да му је жао Флина, али признаје да би његова оставка могла да помогне у његовом случају.

Муслимански свештеник је осудио јачање власти турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и контролу над медијима, назвавши га диктатором, а истовремено је позвао Трампову администрацију и европске владе да учине више како би охрабриле успостављање политичких слобода у Турској.

“Ако Ердоган чује снажан глас из САД или Европске уније, Европског парламента, који каже - Ово што ви радите је погрешно Ваш правосудни систем не функционише , онда ће он можда промијенити мишљење“, каже Гулен.

С друге стране, он је поздравио политичку опозицију у Турској и истакао да би било какав нови напор да се Ердоган уклони с власти требало да буде учињен путем мирних протеста и избора, а не на недемократске начине.

“Никада нисам подржавао пуч или свргавање“, истакао је Гулен.

Извор: Спутњик