latinica  ћирилица
12/07/2017 |  17:30 | Аутор: РТРС

Рајилић: Потребан исти однос према свим жртвама

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је да треба одати пијетет свим жртвама рата у БиХ, али се никако не смију запостављати и умањивати српске жртве.
Божица Рајилић - Фото: РТРС
Божица РајилићФото: РТРС

Наводећи да је у Подрињу убијено више од 3.267 Срба, од којих су 70 одсто били цивили, Рајилићева је истакла да српске жртве рата у Подрињу заслужују исту пажњу власти у БиХ и међународне заједнице као што је случај са бошњачким жртвама у Сребреници.

Она каже да не види разлог да међународна заједница и све институције власти у БиХ немају исти однос према свим жртвама рата у БиХ.

"Није ваљда да су у току протеклог рата сви страдали Срби били војници и да није било цивилних жртава рата", рекла је Рајилићева.

На градском гробљу у Братунцу 5. јула је служен парастос за 3.267 српских војника и цивила из средњег Подриња које су припадници муслиманских снага убили у протеклом рату.

На Петровдан 1992. године у сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца убијено је 69 српских цивила и војника, а 22 су заробљена, од којих половина још није пронађена.

Извор: Срна