latinica  ћирилица
12/07/2017 |  19:12 | Аутор: РТРС

Колике су плате терориста Исламске државе?

Федерална полиција Ирака пронашла је у западном дијелу Мосула документе терористичке организације Исламска држава у којима се наводи да је просјечна плата терористе износила око сто долара, сазнаје Спутњик.
ИД (фото: Twitter @RT_com) -
ИД (фото: Twitter @RT_com)

Поред тога, установљено је да је плата варирала у зависности од тога колико је борац имао жена и дјеце. Најнижу плату од 72 долара добијали су борци без дјеце, а већи дио средстава, 40 долара, одлазио је на основне потрепштине, тако да су на руке терористи–самци добијали свега 32 долара мјесечно.

Истиче се да плата није прелазила суму од триста долара, као и да су највећа примања добијали инвалиди који су рањавани приликом бомбардовања или за време терористичких напада. Ирачка полиција такође је сазнала да терористи који су пребјегли у Турску након војне операције ослобођења Нинаве неће бити плаћени за свој ангажман због економске кризе у организацији, након што су изгубили контролу над нафтним налазиштима прошле године.

Додаје се и да су руководиоци Исламске државе добијали новац од продаје украдене имовине. Из документа који сведочи о исплатама новца милитантима током прошлог мјесеца мухарема (први месец муслиманског календара, који је 2016. године почео 3. октобра), види се да су се суме разликовале у зависности од породичног статуса и броја дјеце чланова ДАЕШ-а. Најнижу плату су добијали самци: 72 долара, тј. 95 хиљада ирачких динара. Од ове суме 40 долара се одбијало на храну, тако да је сваки милитант на руке добијао 32 долара.

Као други примјер, Спутњик наводи случај одређеног Абу Џана из батаљона имама Тарамзија. Дотични је рођен 1991. године, ожењен је и има троје дјеце. Њему је исплаћено 184 долара. Док је Абу Насер, рођен 1962. године, ожењен и отац шесторо дјеце добио 256 долара. Требало би истац́и и да је свим милитантима било одбијано по 40 долара за храну, без обзира на породични статус. Локални извор у граду Мосулу је за Спутњик изјавио и да се висина надница разликовала и у зависности од низа других околности, али да је главни критеријум био број жена и дјеце. Највиша плата је износила 300 долара (и не више од тога).

Што се тиче милитаната који су отишли у Турску прије почетка операције за ослобођење Нинаве, они нису добили новац уопште, свједочи за Спутњик други локални извор. Ови припадници терористичке организације престали су да добијају плате и наднице због економске кризе која је захватила Исламску државу, након што су још у октобру прошле године милитанти изгубили контролу над нафтним извориштима у граду Кајара, јужно од Мосула.

Плате шефовима Према информацијама које је Спутњик добио на лицу мјеста, нема говора о равноправности Исламске државе. На примјер, шефови су осим обичних плата добијали и новац од продаје украдене цивилне имовине. Осим тога “кнежеви Исламске државе“ су ојбедовали одвојено од “обичних смртника“, гдје би добијали најфинију храну. Извор Спутњика додаје да су вишерангирани милитанти добијали по петсто долара и више. Ови високи челници Исламске државе ипак су осјетили на својој кожи ефекте кризе, јер је авијација међународне коалиције бомбардовала банке од којих су они добијали новац. О платама у претходном периоду У септембру прошле године Спутњик је објавио податке о платама милитаната током првих година њихове контроле над провинцијама Нинава и Анбар.

Локални извори из Мосула су тада посвједочили да је плата страних милитаната износила чак до 1.300 долара. Они су тада добијали на коришћење и кућу или стан, аутомобил и гориво које у то вријеме обични грађани нису могли ни да сањају. Терористима је додијељивана и жена, са њом су могли да раде буквално шта пожеле. Што се тиче надница које су исплаћиване локалним терористима, оне су биле упола ниже, око шестсто долара. Својевремено су милитанти много зарађивали захваљујуц́и томе што су контролисали изворишта нафте и извозили овај енергент у сировом виду у сусједне државе.

Извор: Спутњик