latinica  ћирилица
12/07/2017 |  20:04 | Аутор: РТРС

Уложена изјава Азре Сарић коју је дала за СИПА

Тужилаштво БиХ уложило је на суђењу Фахрудину Радончићу који се терети за ометање рада правосуђа као доказ изјаву коју је Азра Сарић дала СИПА у оквиру поступка против Насера Кељмендија због убиства Рамиза Делалића Ћеле.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

У изјави из априла 2014. године, која је на инсистирање одбране прочитана у судници, Сарићева је говорила о свом познанству са Делалићем и његовој опрезности посљедњих мјесеци живота.

На питање у каквим је односима Делалић био са одређеним особама, Сарићева је одговорила да није био у непријатељству са Радончићем, преноси Бирн.

Она је навела и да јој је Делалић рекао да није био у добрим односима са Кељмендијем, Мухамедом Алијем, Азизом Гашијем и Зијадом Турковићем, који су у одвојеним поступцима осуђени за различита кривична дјела.

Осим изјаве, тужилац Елвира Станојловић предочила је и наредбу о проширењу истраге за Делалићево убиство, напомињући да се још увијек води истрага против Радончића.

У спис су уложени и захтјеви за међународну правну помоћ коју је упутило Специјално тужилаштво самопроглашеног Косова и дописи везани за саслушања видео-линком Ехлимане Делалић, Алдина Хајдаревића и Сарићеве.

Одбране Бакира Даутбашића, Билсене Шахман и Зијада Хаџијахића, који су уз Радончића оптужени у овом предмету указале су да су на неке од доказа уложиле приговор релевантности.

Радончићев бранилац Драган Барбарић додао је да је БиХ могла одбити међународну правну помоћ када је у питању поступак против Кељмендија, те да се једном лицу не може два пута судити за исто дјело.

Тужилаштво је уложило и записнике о саслушању свједока Сабахудина Жује генералног директора "Фармавите", које је дао Сипи и Азре Сарић дато Тужилаштву БиХ, појашњавајући да су им предочени у судници.

Одбрана је и на ове доказе истакла приговоре.

Радончић је, према оптужници, наредио извршење притиска на Сарићеву да лажно свједочи у поступку против Насера Кељмендија, док су извршиоци били Билсена Шахман и Бакир Даутбашић.

На терет Радончићу стављено је и да је у договору са Даутбашићем настојао да од Зијада Хаџијахића, запосленог у Амбасади САД у БиХ, сазна да ли је отворена истрага у вези са притиском на Сарићеву и ако јесте, да покуша да утиче да буде затворена.

Хаџијахићу је заузврат, према наводима Тужилаштва, обећано именовање његове супруге на мјесто амбасадора у Словенији или некој западноевропској земљи.

Све четворо су оптужени и за удруживање ради чињења кривичних дјела.

Извор: СРНА