latinica  ћирилица
12/07/2017 |  20:57 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Трст- Подржан Акциони план за регионални економски простор

Шест лидера са западног Балкана данас су током самита у Трсту подржали вишегодишњи Акциони план за регионални економски простор на западном Балкану чији је циљ да омогући неометан проток робе, услуга, капитала и квалификоване радне снаге.
Трст (фото: Савјет министара БиХ) -
Трст (фото: Савјет министара БиХ)

Акциони план треба да учини регион атрактивнијом за улагања и трговину, те убрза приближавање ЕУ, доносећи тако просперитет грађанима ових земаља, саопштено је из Савјета за регионалну сарадњу.

Планом су предвиђене мјере које ће помоћи приватном сектору да се оствари на тржишту од 20 милиона људи и преусмјери модел раста са локалног на регионални, уз дугорочне покретаче.

Предвиђене мјере фокусирају се на промовисање даље трговинске интеграције, увођење динамичног регионалног простора за инвестиције, олакшавање регионалне мобилности, те стварање програма дигиталне интеграције.

Секретаријат РЦЦ добио је задатак да, уз ЦЕФТА, која је задужена за подручје слободне трговине, редовно информише на самитима у оквиру берлинског процеса о оствареном напретку у спровођењу мјера утврђених Акционим планом.

Генерални секретар РЦЦ Горан Свилановић изразио је задовољство што је Савјет добио од регионалних лидера и ЕУ задужење да припреми овај амбициозан план, истакавши да је то важна степеница за западни Балкан у правцу бољег интегрисања у европске и глобалне ланце вриједности и бржег приближавања остатку континента.

- Шест лидера са западног Балкана изразили су потпуну опредијељеност за имплементацију Акционог плана за регионални економски простор на западном Балкану. Ово ће дати значајан подстрек процесима приступања ЕУ на основу индивидуалних заслуга, убрзати потпуно испуњавање економских критеријума из Копенхагена и ослободити веће економске потенцијале - нагласио је Свилановић.

Он је додао да Акциони план произлази из обавеза преузетих у оквиру Стратегије Југоисточна Европа 2020. и Централноевропског споразума о слободној трговини, који се заснива на правилима и принципима ЕУ из споразума о стабилизацији и придруживању.

У саопштењу се додаје да су лидери шест земаља западног Балкана препознали да ће спровођење свеобухватног програма утврђеног овим акционим планом захтијевати посвећеност и снажну координацију и партнерство између органа власти, постојећих регионалних организација, приватног сектора, међународних организација и донатора који су активни у релевантним областима политика, те ЕУ.

Извор: СРНА