latinica  ћирилица
13/07/2017 |  07:43 | Аутор: РТРС

Вучић: Кључно да ЕУ каже да ли је заинтересована са чланство Србије

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је за Србију кључно да ЕУ одговори да ли је заинтересована за чланство Србије и у ком року.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

"То је за нас кључно питање. Не желимо више да слушамо обећања и одуговлачења. Желимо да знамо да је Европа заиста заинтересована за нас и у ком року", сматра Вучић.

Он је оцијенио да је Самит о западном Балкану у Трсту веома важан, јер ће земље региона на њему први пут имати "конкретне активности са опипљивим резултатима".

За Србију су, како је истакао, посебно важни инфраструктурни пројекти, почевши од ауто-пута Ниш–Приштина.

"То је пројекат од темељне важности, који има не само економски већ и политички значај за односе између Срба и Албанаца, два најмногобројнија народа на западном Балкану.

Вучић је поновио да је у Сребреници почињен ужасан злочин који не смије никада више да се понови и за који починиоци морају да одговарају.

Истовремено, додао је он, важно је гледати у будућност и градити мир и стабилност заједно са Бошњацима.

"Не вреди се стално враћати на прошлост, морамо да мислимо на оно што је пред нама и шта морамо да урадимо у годинама које долазе. Када будемо имали боље везе, боље путеве и мостове, односи међу нашим народима ће сигурно бити бољи", рекао је Вучић за италијанску агенцију Анса.

Према његовим ријечима, један од пројеката на столу Самита у Трсту је и ауто-пут између Београда и Сарајева. "То су конкретне ствари, а када их реализујемо, када будемо размишљали како да побољшамо стандард живота и да обезбедимо више радних места за младе, нико више неће мислити на прошлост", закључио је Вучић.

Извор: Срна