latinica  ћирилица
13/07/2017 |  09:02 | Аутор: РТРС

Данас Дан државности Црне Горе

Црна Гора обиљежава данас Дан државности, као знак сјећања на 13. јул 1878. године, када је на Берлинском конгресу призната као самостална држава, и исти датум 1941. године када је почео народни устанак против фашизма.
Црна Гора (архив) -
Црна Гора (архив)

Поводом Дана државности предсједник Црне Горе Филип Вујановић јутрос је положио вијенац на споменик "Партизану-борцу" у Спомен-парку Горица у Подгорици.

Вујановић је синоћ организовао пријем на Цетињу за највеће државне званице и представнике дипломатског кора на којем је рекао да Црна Гора мора имати савезништво које ће бити гаранција стабилности и вјечности, да се не би понављала историја и угрожавала слобода државе.

Он је нагласио да је то савезништво Црна Гора добила ове године чланством у НАТО-у, те истакао да ће у низу историјски вриједних година Црне Горе и ова имати запажено мјесто.

Из Министарства рада и социјалног старања саопштено је да ће поводом празника нерадни дани бити данас и сутра.

Берлински конгрес завршен је 1878. године и на њему је међународно потврђен државни суверенитет, захваљујући дугој оружаној и политичкој борби црногорског народа за очување независности и слободе.

Касније 1941. године данашњи датум био је увод у Народноослободилачку борбу.

Тринаестојулски устанак био је највећи устанак у поробљеној Европи 1941. године. Почео је под руководством КПЈ, а трајао је до половине августа, када је угушен јаком италијанском офанзивом.

У вријеме СФРЈ, 13. јул се обиљежавао као Дан устанка народа Црне Горе.

Према новом Закону о државним празницима, 13. јул је у Црној Гори први пут слављен као Дан државности 2005. године, за разлику од ранијих година када је то био Дан устанка црногорског народа у Другом свјетском рату.

Извор:Срна