latinica  ћирилица
13/07/2017 |  09:31 | Аутор: РТРС

Кантон Сарајево - Ријеке загађене и опасне по здравље купача

Ријеке Жељезница, Босна и Миљацка загађене су и представљају опасност по здравље купача, упозорили су из Завода за јавно здравство Сарајевског кантона.
Ријека Миљацка (архив) - Фото: РТРС
Ријека Миљацка (архив)Фото: РТРС

Током анализе резултата микробиолошких показатеља узорака узетих из ријека, констатовано је фекално загађење.

Испитивањем је утврђен велики број колиформних бактерија идентификованих као ешерихија коли и ентерококус, што указује да вода у овим ријекама није одговарајућег квалитета и да представља хигијенско-епидемиолошку опасност по здравље купача.

Из Завода упозоравају да купање у овим ријекама може да узрокује болести које се преносе фекално-оралним путем, као што су гастроентеритис, хепатитис и коњуктивитис, те неке друге вирусне и паразитске болести.

Органи које захватају ове болести су дигестивни тракт, урогентиални тракт, кожа, очи, уши и нос, а симптоми могу да буду температура, повраћање, пролив, пецкање и бол при мокрењу, црвенило и иритација очију, те промјене на кожи, пише "Ослобођење".

Из Завода наводе да су ријеке на подручју Сарајевског кантона загађене јер ни најужи центар Сарајева нема комплетан систем одвођења отпадних вода у колектор, а загађење потиче и од санитарних отпадних вода - канализације, одлагања смећа уз водотоке, те непостојања канализационе мреже у сеоским и приградским насељима.

Извор: Срна