latinica  ћирилица
13/07/2017 |  10:27 ⇒ 10:29 | Аутор: РТРС

"Дајмлер" манипулисао емисијама дизелских мотора

Њемачки произвођач луксузних аутомобила "Дајмлер" манипулисао је са око милион возила са дизелским моторима како би приказао да она мање загађују околину, пренијели су данас локални медији.

"Компанија са сједиштем у Штутгарту продавала је возила са нивоом штетних емисија вишим од дозвољеног скоро пуну деценију, од 2008. до 2016. године", пише лист "Зидојче цајтунг".

Медији наводе да су имали увид у налог за претресе из маја издате у суду у Штутгарту за 11 локација које припадају произвођачима аутомобила "Мерцедес-Бенц" и "Смарт".

Истражиоци сумњају да је највећи свјетски произвођач луксузних аутомобила користио сличан уређај за манипулисање емисијама гасова какав је употријебио "Фолксваген". Ова компанија признала је 2015. године да је манипулисала емисијама 11 милиона возила које је продала широм свијета.

Стручњаци вјерују да мотори са ознакама "Ом 642" и "ОМ 651" филтрирају 95 до 99 одсто шетних честица азотног оксида у тестовима, али само 35 до 85 одсто у стварној вожњи.

Ови мотори уграђени су у око милион возила, укључујући "Мерцедесове" класе Ц, Е и Р.

За сада су за креирање илегалног софтвера осумњичена два радника "Дајмлера", али званичници вјерују да је у аферу умијешано много више људи. Истрага се наставља.

Извор: СРНА