latinica  ћирилица
13/07/2017 |  10:57 ⇒ 11:00 | Аутор: РТРС

Штрбац: Хвалећи "Олују" Матис хвали америчку војску

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да га нису изненадиле похвале америчког министра одбране Џејмса Матиса на рачун хрватске акције "Олуја", с обзиром на то да су у њеном планирању учествовали пензионисани амерички генерали из организације МПРИ, која је продужена рука америчке Владе.
Саво Штрбац - Фото: СРНА
Саво ШтрбацФото: СРНА

"Хвалећи `Олују`, Матис заправо хвали своју државу и америчку војску, јер су њихови пензионисани генерали креирали и Пустињску олују, а по истој стратегији су планирали и хрватску `Олују`", рекао је Штрбац.

Он је навео да је организација МПРИ била продужена рука америчке Владе за извођење прљавих послова широм свијета, међу које спадају грађански ратови као на простору бивше Југославије.

Штрбац каже да су САД преко организације МПРИ обучавале, наоружавале, планирале и учествовале у извођењу "Олује".

"Ако сте ви креатор, у овом случају САД, онда је у интересу министра одбране те земље да у најбољем свјетлу прикаже ту операцију", додао је Штрбац.

Он истиче да је Матис изнио став војника и да није говорио о посљедицама "Олује", а од политичара се може очекивати да кажу да су се "Хрвати мало заиграли, да су направили и злочине, јер се нису до краја придржавали планова и договора".

Према његовим ријечима, Матис није рекао да је "Олуја" етички чиста, као што је својевремено изјавила хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић у Книну на прослави годишњице, па су тада многи говорили да се преварила и да је мислила "етнички чиста".

Штрбац каже да је чуо снимак Матисове изјаве и да у њој није било ни ријечи о посљедицама, него о успјеху са војничког аспекта.

"Са тог аспекта гледано, не може се другачије ни протумачити, јер је циљ био да се заузме простор који су држали Срби и они су га и заузели. Американци су помогли обучавањем, наоружавањем, планирањем и учествовањем у самом извођењу, али су Хрвати отишли и корак даље, па су починили злочине", рекао је Штрбац.

Он је додао да не вјерује да су Американци у тим плановима предвидјели да се почине злочини и да се простор етнички очисти, али да су Хрвати искористили ситуацију када им се пружила шанса.

"Отишли су и корак-два даље да добију етнички чисте просторе", рекао је Штрбац и додао да је акција "Олуја" далеко од етички чисте, о чему говоре и жртве.

Он је подсјетио да су Крајишници 2010. године пред Федералним судом у Чикагу тужили организацију МПРИ за саучесништво у геноциду и тражили износ више од 10 милијарди за душевне боли и изгубљени завичај, што је завршило нагодбом прошлог октобра.

"Нико не закључује нагодбу, ако нема осјећај кривице за то што се десило", оцијенио је Штрбац.

Хрватски министар одбране Дамир Крстичевић изјавио је да му је приликом састанка у Вашингтону амерички колега Џејмс Матис похвалио хрватску операцију "Олуја" за коју је рекао да је "измијенила ток историје" и да се данас о њој учи у америчким војним школама "као о примјеру добро припремљене и извршене војне операције".

Извор: Срна