latinica  ћирилица
13/07/2017 |  11:10 ⇒ 11:11 | Аутор: РТРС

Убица Њемцова добио 20 година затвора

Убица руског опозиционог политичара Бориса Њемцова осуђен је данас пред судом и Москви на казну од 20 година затвора, а четворица његових саучесника добили су казне од 11 до 19 година, јавила је "Раша тудеј".
Сахрана Бориса Њемцова - Фото: AP
Сахрана Бориса ЊемцоваФото: AP

Порота је крајем јуна утврдила да је доказано да су петорица оптужених крајем септембра 2014. године пристали да убију Њемцова за 15 милиона рубаља /око 250.000 долара/.

Истрагом је утврђено да је особа која је наредила убиство и организовала га Руслам Мухудинов. Он се налази на међународној потјерници од новембра 2015. године и још је у бјекству.

Њемцов је убијен из ватреног оружја на мосту недалеко у Кремља у фебруару 2015. године.

Послије тог догађаја у Москви су одржане демонстрације којима је присуствовало неколико хиљада људи са захтјевом да одговорни буду кажњени.

Руски предсједник Владимир Путин лично је обећао у говору да ће учинити све да одговорни буду изведени пред лице правде.

Пет осумњичених особа из Чеченије ухапшено је у марту 2015. године. Један од њих, Заур Дадајев, наводно је признао умијешаност и рекао да је убиство била освета за "негативне коментаре" Њемцова о муслиманима и исламу.

Извор: СРНА