latinica  ћирилица
13/07/2017 |  12:11 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Херцеговачки корпус ВРС" (ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања двадесетпете годишњице формирања Требињске бригаде Војске Републике Српске, промовисана је књига под насловом „Херцеговачки корпус ВРС“.
Промоција књиге "Херцеговачки корпус" - Фото: РТРС
Промоција књиге "Херцеговачки корпус"Фото: РТРС

Ријеч је о првој књизи у Републици Српској, која говори чињеницама и документима о једном оперативном саставу из периода Oдбрамбено-отаџбинског рата.

Мини-монографија говори о времену када је Херцеговина, за тринаест година, имала своју војску, што је јединствен случај у историји дужој од петсто година, рекао је Никола Шегрт, један од аутора.

Садашњој генерацији припала је част и дужност да је стварају, на основу чињеница које су претходиле стварању Херцеговачког корпуса, и да говори о ономе што је производ отаџбинског рата, а то је Република Српска.

- То је обавеза према једном времену и према ономе што је чињено, обавеза према онима који су стварали ВРС, а посебно према онима који су дали живот, каже Шегрт, пуковник ВРС у пензији.

Књига је израз потребе да се свједочи на основу чињеница и драгоцјен је документ за српски народ, рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Драгоцјенија је утолико што нам отимају језик и прекрајају историју, изврћу стварност и злоупотребљавају историјске чињенице.

- Ми смо учинили напор да урадимо монографију Војске Републике Српске. Нажалост, не наилазимо на разумијевање када је у питању доступност архивама. а историчари не желе да пишу без докумената. Ово нека буде позив свим учесницима да допринесу писању историје, додао је Савчић.

- Оно што је вриједност ове књиге јесте писана ријеч, ово дјело ће имати вриједност у будућности. Трагови се затиру, али писана ријеч не, истакао је градоначелник Требиља Лука Петровић.

Књига је састављена од три цјелине, а централно мјесто заузима споменица, са 2.211 имена страдалих бораца Херцеговачког корпуса.

Тим од двадесетак аутора, активних учесника стварања Херцеговачког корпуса, предводио је бивши командант Радован Грубач.

Својеврсна мини-монографија из штампе је изaшла прије двадесетак дана.