latinica  ћирилица
13/07/2017 |  13:02 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Агрокор: Исплата добављачима у септембру

Повјереник хрватске Владе за "Агрокор" Анте Рамљак најавио је данас да ће исплата добављачима у БиХ почети у септембру, те да ће "Конзум" и "Меркатор" пословати одвојено.
Агрокор - Фото: РТРС
АгрокорФото: РТРС

Након састанка са добављачима из БиХ, Рамљак је рекао новинарима у Сарајеву да ће "Меркатор" преузети 83 радње "Конзума" у БиХ, коме ће остати 170 пословница.

Рамљак каже да ће "Конзум" и "Меркатор" пословати одвојено, јер су све анализе које су урађене у протеклих мјесец дана показале да је то најбоља и најисплативија солуција, преноси портал "Кликс".

"Исплате добављачима ће бити већ у септембру. Вјерујем да ћемо вратити њихово повјерење и да ћемо наставити пословање", рекао је Рамљак.

Он наводи да ће дио средстава која су добили од Владе Хрватске пребацити у БиХ како би измирили дуговања која према добављачима износе 80 милиона КМ.

Рамљак је рекао да неће бити наглог отпуштања радника, те да ће се након смиривања ситуације у "Конзуму" ићи у докапитализацију те фирме.

Он каже да неће излазити са конкретним подацима о томе колико продавница је непрофитабилно и колико ће бити затворено, јер је у току анализа која ће бити завршена за два-три мјесеца, након које ће бити донесена одлука.

"Неопходно нам је реструктуирање, односно смањење трошкова пословања и то се не своди нужно на затварање радњи и отпуштање људи. Урадићемо све да што више људи из тих продавница пребацимо на нека друга радна мјеста у оквиру групације. Што се тиче рентабилних продавница, неке ће бити затворене јер ћемо тиме смањити трошкове због укидања најма", рекао је Рамљак.

Раздвајање "Конзума" и "Меркатора" почиње 1. августа и биће окончано 1. септембра.

Хрватски концерн "Агрокор" објавио је почетком маја да ниво задужености на дан 31. март, без "Меркатора" и са њим повезаним друштвима, износи 40,4 милијарде куна /5,44 милијарде евра/.

У извјештају ванредне управе концерна "Агрокор", на чијем је челу Рамљак, саопштено је да је компанија "Конзум" у првих пет мјесеци ове године пословала са губитком од 8,4 милиона евра.

Влада Хрватске именовала је почетком априла Рамљака за ванредног повјереника за "Агрокор", у складу са одредбама Закона о поступку ванредне управе у трговачким друштвима од системског значаја за Хрватску.

Извор: СРНА