latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:01 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Шукало: Прихваћена иницијатива за утврђивање сукоба интереса два министра

Републичка комисија за спречавање сукоба интереса у органима власти Републике Српске прихватила је иницијативу за утврђивање постојања сукоба интереса код министра рада и борачко инвалидске заштите Миленка Савановића и министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Стеве Мирјанића, рекао је данас посланик у Народној скупштини Адам Шукало.
Адам Шукало - Фото: СРНА
Адам ШукалоФото: СРНА

Шукало, који је посланик Напредне Српске који дјелује у Клубу ПДП-а у Народној скупштини Српске, поднио је иницијативу за утврђивањем постојања сукоба интереса у случају запошљавања Савановићеве супруге и Мирјанићеве ћерке у Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Српске.

Он каже да је његова иницијатива прихваћена и да је ту информацију добио писаним путем од Комисије.

"На упит Комисије да се ови министри изјасне о потенцијалном постојању сукоба интереса, као и начину запошљавања супруге и ћерке, они су дали изјаве и извршили притисак на Комисију да поступак буде обустављен и пријава буде одбачена као недоречена и непотпуна", тврди Шукало.

Он каже да је Савановић у одговору Комисији, између осталог, навео да његова супруга "није, нити је била у радном односу у Фонду за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Српске, јер је ангажована на основу уговора на одређено вријеме".

"Та изјава говори да министар и не зна да је уговор на одређено вријеме такође радни однос, а што је утврдила и Инспекција рада", рекао је Шукало и навео да је "поражавајуће да министар који води ресор рада не зна шта је радни однос".

Он каже да се у документацији, коју је доставио Фонд за заштиту животне средине, наводи да су Савановићева супруга и Мирјанићева ћерка запослене у том субјекту и то на начин да је "формиран неки стручни колегијум којем је наложено да спроведе поступак и анализира самоиницијативно пристигле понуде".

Шукало тврди да овај стручни колегијум, између осталог, проводи "фиктивни интервју на коме се појављују још два фиктивна кандидата", те да су на бази његових закључака примљене у радни однос Савановићева супруга и Мирјанићева ћерка.

Он наводи да је овакав начин "показатељ како у јавном сектору дјелује партократија и непотизам и да је то потребно ријешити доношењем адекватних измјена више законских рјешења и одређених уредби".

Извор: СРНА