latinica  ћирилица
13/07/2017 |  14:51 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Неопходно отворити питање о стању унутар ОБА

Члан Заједничке комисије парламента БиХ за надзор над радом Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Фахрудин Радончић изјавио је данас да је неопходно отворити питање о стању унутар ОБА и девијацијама које у њој постоје.
Фахрудин Радончић (архив) -
Фахрудин Радончић (архив)

"Прича да ли ће бити смијењен садашњи предсједавајући комисије Никола Шпирић је ирелевантна јер комисија ради свој посао. Мислим да је много важније отворити питање о стању унутар ОБА и девијацијама које у њој постоје", рекао је Радончић новинарима у Сарајеву, наводећи да те девијације осјећа и на "својој кожи већ годину дана".

Радончић је рекао да је комисија мјесецима крила од јавности постојање озбиљног персоналног сукоба у врху руководства ОБА.

"Пред нама на комисији се видјело да директор, његов замјеник и генерални инспектор ОБА, а они су из три различита народа, чак ни професионално не комуницирају", истакао је Радончић.

Он је упозорио да, када обавјештајна служба "пукне" на персоналном, а камоли на националном нивоу, то постаје велики проблем за земљу, те најавио да ће комисија на састанку са предсједавајућим Савјета министара БиХ Денисом Звиздићем, његовим замјеницима и руководством ОБА отворити питање о стварима које се дешавају у тој агенцији, а које не смију бити посао те службе.

"Можете бити лични тјелохранитељ Бакира Изетбеговића, али као директор ОБА не можете постати лични тјелохранитељ Изетбеговићеве политике. Суштина је у томе", нагласио је Радончић.

Он је новинарима скренуо пажњу на "Фејсбук" профил Амеле Шеховић Мехмедагић, супруге директора ОБА Османа Мехмедагића, на којем, како је навео, пише да су се у одбрану Шпирића укључили поједини медији под контролом Фахрудина Радончића, што покушава нарушити кредибилитет и функционалност ОБА, као и да се тиме опструишу бројне истраге у којима учествују службеници ОБА.

"Како супруга директора ОБА може знати за истраге које спроводи ова служба? Шта би се догодило у САД када би супруга директора ЦИА коментарисала рад предсједника комисије у Сенату или Конгресу за надзор над радом обавјештајне службе", запитао је Радончић.

Он је закључио да је због свега тога мање битно ко ће предсједавати комисијом од рјешавања питања постојања озбиљних девијација у раду ОБА.

Извор: Срна