latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:09 ⇒ 15:42 | Аутор: РТРС

Влада Српске о лијечењу дјеце у иностранству

Влада Републике Српске размотрила је данас приједлоге мишљења на Нацрт закона о Фонду солидарности за дијагностику и лијечења обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, чији је предлагач предсједник Републике Српске, и сматра да се тај акт може упутити Народној скупштини Српске на разматрање.
Влада РС - Фото: РТРС
Влада РСФото: РТРС

Овим законом, који је новина у правном систему Српске, уређује се оснивање, статус, дјелатност, те организација Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, извори и начин прикупљања средстава, начин расподјеле средстава и праћење рада овог фонда.

Помоћ од 20.000 КМ за лица у хашком притвору

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници одлуку о једнократном материјалном обезбјеђењу лица из Српске која се налазе у притвору при Међународном кривичном суду за ратне злочине у Хагу за ову годину у износу од 20.000 КМ.

Критеријуми и услови за коришћење појединачне финансијске помоћи лица која се налазе у притвору при Међународном кривичном суду за ратне злочине у Хагу биће утврђени посебним правилником, који ће уз сагласност министра правде, донијети Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, наведено је у саопштењу Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

На сједници је донесена одлука о давању сагласности на План утрошка средстава Министарству породице, омладине и спорта за првих девет мјесеци ове године у износу од 79.030 КМ.

Та средства се распоређују на текући грант за национална спортска признања Републике Српске у износу од 54.230 КМ, те 24.800 КМ на текуће грантове врхунским и перспективним спортистима у Републици Српској.

Утврђен Нацрт закона о хемикалијама

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о хемикалијама којим се уређује и класификација, обиљежавање и паковање хемикалија, безбједносно-технички лист, те обављање дјелатности са хемикалијама.
Овим документом уређују се и интегрални инвентар хемикалија, ограничења и забране хемикалија, услови за увоз и извоз хемикалија, стављање детерџената на тржиште, интегрисано управљање хемикалијама.

Нацртом се уређују и надзор и друга питања значајна за безбједно управљање хемикалијама у Републици Српској, с циљем заштите здравља људи и животне средине од штетног утицаја хемикалија.

"Једна од кључних измјена закона огледа се у томе што Министарство здравља и социјалне заштите Српске више неће утврђивати испуњеност услова за обављање дјелатности производње, промета и складиштења хемикалија, а који се односе на адекватан простор, заштиту на раду, противпожарну заштиту, управљање отпадом и отпадним водама и слично", саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о приједлогу за суфинансирање пројеката Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске.

У саопштењу се додаје да Влада Републике Српске даје подршку Фонду за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Српске за реализацију пројеката "Испитивање квалитета вода водотока у Републици Српској у 2016. години" у реализацији Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци.

Основни циљ пројекта је праћење стања квалитета вода водотока у Републици Српској које се спроводи на одређеним мјерним мјестима "профилима" водних тијела у складу са прелиминарно извршеном типологијом.

Влада ће подржати и пројекат "Скупљање, раздвајање и збрињавање отпада" у реализацији "Град" Бијељина, чији је основни циљ успостављање система интегрисаног управљања амбалажним отпадом, као и осталих категорија отпада у оквиру простора Кванташке пијаце, чији је приоритет смањивање количина амбалажног отпада, односно повећање процента адекватног збрињавања рециклажом амбалаже и искориштавање њених вриједности у матријалне или енергетске сврхе.

Влада Републике Српске усвојила је данас и Акциони план реализације Стратегије научног и технолошког развоја Републике Српске 2017-2021 "Знање за развој".

Извор. СРНА