latinica  ћирилица
13/07/2017 |  15:28 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Влада Српске помаже рубним и повратничким општинама (ВИДЕО)

Пројекат изградње пута од Источног Дрвара у Републици Српској до сусједног Дрвара у Федерацији БиХ добио је подршку оба ресорна министарства. Ово је закључак састанка начелника општина Дрвар и Источни Дрвар, министра саобраћаја и веза Неђе Трнинића и помоћника министра за транспортну инфраструктуру Федерације БиХ, Паве Бобана, одржаном у Дрвару. Сљедећи корак је израда пројектне документације, а циљ је да се олакша живот мјештана у обе општине.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Асфалтирањем пута од Источног Дрвара у Републици Српској до Дрвара у федерацији БиХ значајно би се олакшао живот мјештана у обе општине. Посебно зими, када је ова путна дионица најнепроходнија.

Животи мјештана ове двије рубне општине, смјештене на граници Српске и Федерације БиХ, уско су повезани. Из једне у другу општину најчешће путују због посла.

"То би пуно значило и оним мјештанима у Источном Дрвару и нама овдје, јер овуда преко шуме када се иде, то само могу теретњаци. Нема шансе да се овим аутом прође", истиче Боро Зрилић из Дрвара.

Нови пут и спорних макадамских 18 километара, био би од значаја за обе општине. Циљ је и да се помогне развој, али и опстанак српске повратничке популације на овим просторима.

"Око 150 радника сваки дан путује на посао у Источни Дрвар, а друго, то би била директна веза Двара са Републиком Српском и директно спајање са Српском и у многоме олакшица за живот наших суграђана овдје у Кантону десет", рекао је Горан Броћета, начелник општине Дрвар.

О макадамском путу најмање брину они који највише експлоатишу шуму и од тога добро зарађују.

"Када се зна да је то шумско подручје гдје се врши експлоатација, самим тим да су огромни приходи са тога подручја, а да се тако односе према тим путевима је стварно срамотно", каже Милка Иванковић, начелница општине Источи Дрвар.

Влада Српске опредијељена је да помаже рубним и повратничким општинама, а тако ће бити и убудуће, поручује министар Трнинић. Због тога и овај пут има посебан значај.

"Прошле године Влада је донијела одлуку да помогне у инфраструктурној изградњи за Источни Дрвар у висини од 12.700. 000 КМ, реализовано прошле године неких 9.200.000, а ове године осталих 3.200.000 КМ ће бити завршено. То је управо путна комуникација која ће повезивати путеве у Републици Српској од Рибника преко Источног Дрвара до ентитетске границе", изјавио је Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Подршка изградњи пута стиже и из ресорног федералног министарства.

"Срећна околност је да смо ми као ресорно министарство покренули иницијативу да се Федерација задужи код међународних финансијских институција за одређена кредитна средтсва по повољним условима, намјенски за регионалне и локалне цесте. Ми цијенимо да овај пројекат би требао имати мјеста у том програму", јасан је Паво Бобан, помоћник министра за транспортну инфраструктуру Федерације БиХ.

Слиједи израда пројектне документације, када ће бити позната вриједност инвестиција, као и датум почетка изградње.