latinica  ћирилица
13/07/2017 |  16:21 ⇒ 16:40 | Аутор: РТРС

Вучић и Ципрас усагласили заједничку декларацију

Предсједник Србије Александар Вучић и премијер Грчке Алексис Ципрас састали су се у Солуну "у четири ока" на састанку који је трајао дуже од планираних сат времена, током којег су усагласили текст заједничке декларације. Ципрас поручио да Србију и Грчку повезују историјске везе. Вучић је замолио грчког премијера да помогне да Србија добије одговор од Брисела о перспективи када би могла да постане чланица ЕУ. Грчку доживљавамо као пријатељску земљу, поручио предсједник Србије. Позиција Грчке када је КиМ у питању базирана на поштовању међународног права, истиче Ципрас.
Вучић и Ципрас - Фото: ТАНЈУГ
Вучић и ЦипрасФото: ТАНЈУГ

 Званичници Србије и Грчке разговарали су о поспјешивању већ добре сарадње двије земље, као и о ситуацији у региону.

Грчки премијер Алексис Ципрас истакао је на састанку са предсједником Србије да Грчку и Србију вежу историјске везе, преноси АНА.

"Овај састанак је први корак ка промовисању билатералне сарадње за безбједност и стабилност у ширем региону Балкана", рекао је Ципрас у кратком разговору емитованом на телевизији.

Грчки премијер је честитао Вучићу избор за предсједника Србије.

Вучић и Ципрас су након састанка одржали заједничку конференцију за новинаре. Вучић је навео да двије земље могу да остваре боље резултате кад сарађују него кад дјелују самостално.

Оцијенио је да је данашњи састанак од изузетног значаја за Србију, те навео да су двије стране прије те конференције потписале шест међудржавних споразума, од који су неки, како је рекао, уопштеног карактера, значајни прије свега за будућност, док су други важни јер се њима рјешавају питања грађана, попут споразума о међусобном признавању  возачких дозвола.

Грађанима, примијетио је, много значи када могу да возе са својом возачком дозволом у другој земљи.

Вучић је рекао и да трговинска размјена није на неком ниском нивоу, али да ни Ципрас ни он нису задовољни садашњим нивоом размјене и да сматрају да може да буде већи.

Тренутно трговинска размјена, подсјетио је, износи око 400 милиона евра, уз тренд раста извоза из Србије, који је у првих мјесеци порастао 10 одсто.

Вучић је честитао Ципрасу на све бољим економским резултатима, оцјенивши да је успио да из тешке ситуације Грчку постави на здраве ноге.

Рекао је и да очекује више инвеститора из Грчке и то у различитим секторима, али и да очекује да Грци остану у банкарском сектору у Србији. 

Истовремено, Вучић је рекао да очекује да ће све више српских бизнисмена жељети и моћи да улаже у Грчкој.

С тим у вези је подсјетио на 900.000 српских туриста годишње, који у просјеку оставе између 300 и 400 евра у Грчкој, и тиме дају значајан допринос грчкој привреди.

"Констатовали смо да су билатерални односи добри, да је Ципрасова посјета почетком године драматично допринијела побољшању односа, послије периода стагнације. Односи иду у добром смјеру", рекао је Вучић додајући да је у разговорима са грчким премијером постигнут висок степен сагласности о свим важним питањима.

Он је поручио да Грчка увијек може да рачуна на подршку Србије у сваком погледу и на сваки начин.

"Ми Грчку доживљавамо као пријатељску земљу. Грчки народ као изразито пријатељски народ. Надам се да се Грци осјећају у Србији као у својој земљи, као што то чине српски туристи у Грчкој", навео је Вучић.

Захвалио је и на јасној грчкој позицији поводом Косова и Метохије, непризнавању једнострано проглашене независности.

Казао је да је јасно разумио Ципрасове поруке, које се уједно могу чути и од ЕУ, о неопходности чувања мира и стабилности и пренио да га је увиерио да желимо да останемо стуб стабилности у региону, да унапређујемо своје односе са свим државама и територијама на том простору, као и да су мир и стабилност наш приоритет јер тако унапређујемо своју економију. 

Србија се, како је додао, нада ове године привредном расту од три одсто, а идуће од четири посто, што би значило убрзани развој и бољи животни стандард.

Пренио је да је данас први пут, на озбиљан начин, разговарано и о изградњу пруге Пиреј–Солун–Београд, која се спаја са брзом пругом до Будимпеште, те напоменуо да то није једноставан задатак јер је ријеч о прузи која ће пресијецати територију Србије по оси југ–сјевер, по највећем дијелу земље.

Међутим, како је додао, имајући у виду чињеницу да имамо суфицит у буџету, и то не само примарни, већ укупни са свим

На крају, рекао је да је поносан што је на челу српске делегације која је допутовала у Солун и изразио наду да ће идуће године састанак Високог савјета сарадње бити у Београду, те најавио да ће прије тога, 2. и 3. октобра, Србију посјетити предсједник Грчке.

-Вучић је истакао да би било важно да Србија добије оквир када би могла да постане чланица ЕУ.

Нагласио је да Србија не жели да уцењује нити тражи било шта, већ само да зна, и то не само кроз одговор, да постоји перспектива када би могла да постане чланица ЕУ.

Истакао је да је молио премијера Ципраса да помогне да Србија добије одговор.

Алексис Ципрас је изјавио да је са предсједником Србије разговарао и о Косову и Метохији и истакао да је позиција Грчке тим поводом позната.

"Она се базира на поштовању међународног права, на поштовању одлука Савјета безбједности УН и потребе за миром у овом региону", рекао је Ципрас.

 Извор: РТС; Танјуг