latinica  ћирилица
13/07/2017 |  17:17 ⇒ 21:49 | Аутор: РТРС

Трамп стигао код Макрона у госте

Предсједник САД Доналд Трамп стигао је у Јелисејску палату на разговоре са француским предсједником Емануелом Макроном. Трамп ће сутра бити гост традиционалне војне параде поводом француског државног празника.
Tрамп у Jелисеjскоj палати - Фото: ТАНЈУГ
Tрамп у Jелисеjскоj палатиФото: ТАНЈУГ

Трампа и прву даму САД Меланију  Макрон је свећано дочекао, посјетили су Национални дом инвалида гдје се налази и Наполеонов гроб, након чега је услиједио састанак у четири ока у Јелисејској палати.

Предсједник САД Доналд Трамп наговијестио је да постоји шанса да ће се "нешто"постићи у вези са Париским договором о климатским промјенама, оставиши тако отворена врата за могућност промјене става о спразуму из којег су се САД повукле.

 На конференцији за новинаре са француским предсједником Емануелом Макроном, Трамп је поновио да би сваки политичар прихватио састанак (са руском адвокатицом) због којег се његов син, Доналд млађи, налази у жижи јавности посљедњих дана.

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да су он и предсједник Француске Емануел Макрон разговарали о јачању сарадње на пољу безбједности.
Према његовим ријечима, он и Макрон су позвали све савезнике који се боре против "Исламске државе" да се побрину да Мосул остане ослобођен град, пренијели су медији у САД.

Трамп је додао да се свијет сусреће са новим пријетњама као што су неваљали начини владавине у Сјеверној Кореји, Ирану и Сирији и они који подржавају и финансирају такав начин владавине.

"Постоји и велика пријетња терористичких организација. И даље смо одлучни у томе да се држимо заједно против ових непријатеља човјечанства, у намјери да им одузмемо њихову територију, лишимо их финансирања, њихових мрежа и идеолошке подршке", рекао је Трамп.  

Први дан посјете ће бити окончан вечером двојице предсједника и првих дама на Ајфеловој кули док ће Трамп сутра бити почасни гост традиционалне војне параде поводом француског државног празника.

Прије церемоније дочека Трампа, Макрон и њемачка канцеларка Ангела Меркел предсједавали су заједничком сједницом влада двије земље.

Пред састанак двојице шефова држава, вриједи подсјетити на њихов први сусрет и изузетно чврсто, "борбено" руковање Макрона и Трампа, за које је нови француски предсједник рекао да је била јасна порука.

Очекује се да ће овог пута све бити срдачније. Макрон је већ најавио топлији сусрет рекавши пред Трампов долазак да су "САД историјски партнер" и "први партнер у борби за глобалну безбједност".

Макрон је оценио да је позив америчког колеге Доналда Трампа да дође на прославу француског државног празника "жеља да се очува суштински однос са САД у области безбједности".

Макрон је у интервјуу француском листу Уест Франс и wемачкој медијској групи Функе рекао да Француска и САД имају заједнички интерес у борби портив тероризма и заштити виталних интереса и додао да је сарадња између двије земље "беспрекорна" на Блиском истоку и у Африци.

Француски предсједник је подсјетио да су САД први партнер у области војне и обавјештајне сарадње у заједничкој борби против тероризма наглашавајући да су САД и историјски партнер.

Макрон је поменуо и несугласице с Трампом, посебно због одлуке о америчком повлачењу из међународног споразума о клими.анцуски председник Емануел Макрон оценио је данас да је позив америчког колеге Доналда Трампа да дође на прославу француског државног празника "жеља да се очува суштински однос са САД у области безбедности".

Макрон је у интервјуу француском листу Уест Франс и немачкој медијској групи Функе рекао да Француска и САД имају заједнички интерес у борби портив тероризма и заштити виталних интереса и додао да је сарадња између две земље "беспрекорна" на Блиском истоку и у Африци.

Француски председник је подсетио да су САД први партнер у области војне и обавештајне сарадње у заједничкој борби против тероризма наглашавајући да су САД и историјски партнер.
Макрон је поменуо и несугласице с Трампом, посебно због одлуке о америчком повлачењу из међународног споразума о клими.

Француска штампа на насловним странама данас пише о Трамповој посети Француској. Лист Кроа преноси да у Париз долази "непредвидљиви Американац" док лист Еко преноси да Трамп долази "ослабљен због унутрашњих афера".

Трамп ће сутра бити почасни гост традиционалне војне параде на Јелијсејским пољима, којом ће бити обиљежен национални празник Дан пада Бастиље. Војна парада ће бити у част америчких војника поводом стогодишњице уласка САД у Први свјетски рат, као и француских снага које се боре против Исламске државе. Укупно 3.765 људи маршираће од Тријумфалне капије до трга Конкорд гдје ће их дочекати предсједници Француске и САД Емануел Макрон и Доналд Трамп.

Посљедњи амерички предсједник који је присуствовао паради био је Џорџ Буш старији 1989, у част 200. годишњице Француске револуције. На позив тадашњег предсједника Франсоа Митерана ту су били и њемачки канцелар Хелмут Кол и британска премијерка Маргарет Тачер.

Јелисејским пољима продефиловаће одред од 145 америчких војника. Прије параде пјешадије, Париз ће надлијетети 63 авиона, међу којима и амерички Ф-22 "рептор".

Параду ће затворити 210 борбених возила, 240 коњаника Републиканске гарде, 29 војних хеликоптера, жандармерија и полиција.

Као осврт на Први свјетски рат уз модерну војну технику ће се возити и тенкови и камиони из до тада највећег сукоба у историји.

Због опасности од тероризма, мјере безбједности ће бити на највишем нивоу а први пут биће употребљени и дронови "косач" (Реапер) који ће сликати параду.
Парада ће почети око 10.00 и трајаће два сата. Трамп ће послије параде отпутовати из Француске, док ће током вечери у близини Ајфелове куле бити приређен ватромет.
Пад Бастиље 14. јула 1789. године представља симбол Француске револуције. Дан заузимања Бастиље у Француској се слави као државни празник.

Извор: Агенције