latinica  ћирилица
13/07/2017 |  18:25 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Влада Српске прихвата Транспортну заједници - али по систему ротације министара (ВИДЕО)

Влада Српске прихвата Нацрт угвора о приступању Транспортној заједници, али под условом да усаглашене и дефинисане ставове заступају надлежни министри Републике Српске, Савјета министара и Федерације, по систему ротације.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Од механизма координације не одустају. Предсједвајући Савјета министара Денис Звиздић приједлог је одбио. Тако остаје на чекању 575 милиона марака кредита и помоћи, за транспортне пројекте у оба Ентитета, који су одобрени на Самиту о Западном Балкану у Трсту.

Приступање Транспортној заједници, као новом тијелу балканских држава отворило је нови фронт између Владе Српске и Савјета министара БиХ. Званична Бања Лука показује интерес али приступање условљава видљивошћу Републике Српске у Секретаријату те заједнице.

- Ми смо обавјестили СМ БиХ да и даље инсистирамо да нас у Секретаријату те заједнице у београду представљају три министра у ротацији нормално уз претходни договор. Ја не знам шта је ту неприхваљиво за СМ, јер је то регулисано механизмом координације - истакао је министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић.

Систем ротације министара како предлаже Српска неприхватљив је јер то није уставна категорија, тврди Денис Звиздића, заборављајући да тако функционише Предсједништво БиХ. Из Владе Српске подсјећају Звиздића да је транспортна инфраструктура у надлежности ентитета.

- То не може бити проведено, то неће бити прихваћено - каже Звиздић.

Денис Звиздић и његов замјеник Мирко Шаровић неоправдано су у Трсту свалили кривицу на Републику Српску за непотписивање Уговора о транспортној заједници. Заборававили су да је Влада још у фебруару обавијестила СМ о примједбама. Међутим изостао је договор кроз механизам координације. Умјесто тога, оптужбе да Српска кочи европски пут БиХ.

- Механизам координације није само форма коју је требало испунити како би БиХ поднијела апликацију за чланство у ЕУ. Механизам координације је за нас суштина процеса европских интеграција јер обезбјеђује учешће у одлучивању и видљивост Републике Српске у том процесу - нагласиио је посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Сташа Кошарац.

БиХ је одобрено 290 милиона евра кредита и помоћи за транспортне пројекте. Средства ће бити оперативна тек када БиХ приступи Транспортној заједници . Министар Исмир Јуско избјегао је директан одговор на питање може ли неко у име БиХ а без сагласности Српске да потпише Уговор о приступању.

- Опет ћу разговарати са својим уваженим колегама ентитетским министрима и увјерен сам да ћемо ријешити проблем- сматра Јуско. 

Иако се похвалио да су БиХ у Трсту одобрена највећа средства и да је избалансирана расподјела по Ентитетима ситуација је нешто другачија. Од 4 одобрена пројекта један се односи на Луку Брчко, два на тунеле код Зенице и само један у Српској - у Добоју за спајање аутопутева код Руданке.